Helme valla, Põdrala valla ja Tõrva linna ühinemine jääb ära

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helme vallavolikogu mullune otsus avas tee läbirääkimisteks, mille sihiks oli kahe naabriga ühise oma­valitsuse moodustamine.
Helme vallavolikogu mullune otsus avas tee läbirääkimisteks, mille sihiks oli kahe naabriga ühise oma­valitsuse moodustamine. Foto: Sven Andreson/Valgamaalane

Eile toimunud Helme vallavolikogu erakorralisel istungil oli päevakorras vaid üks punkt: haldusterritoriaalse korralduse muutmine Helme ja Põdrala valla ning Tõrva linna ühinemise teel. Kahe poolt- ja 10 vastuhäälega laideti volikogu poolt ühinemine maha.

Kuna Tõrva ja Põdrala olid volikogude tasemel oma kindla jah-sõna juba öelnud, sõltus tänasest otsusest, kas aktiivselt rohkem kui aasta peetud ühinemisläbirääkimised võib õnnestunult lõppenuks lugeda.

Natuke rohkem kui paari tuhande elanikuga Helme valda on kolme omavalitsuse ühinemisel peetud algusest peale suurimaks küsimärgiks. Jaanuaris toimunud rahvaküsitlusel ei pooldanud ühinemist 940 vastanust 710.

Kuigi vallavolikogus on varem kõlanud seisukoht, et rahva soovi vastu ei minda, ei olnud rahvaküsitluse tulemused volikogule otsustamisel siduvad.

Ettekannetega esinesid istungil ühinemiskonsultant Karl Õmblus ja volikogu esimees Toivo Põldma. Enne otsustamist esines sõnavõtuga ka Valga maavanema ülesannetes olev Kalev Härk.

„Otsus tuleb teil teha täna siin, eelnev ei loe," rääkis Karl Õmblus enne hääletust peetud kõnes. Ta võrdles otsuse kaalu kohapealsele elule mõned aastad tagasi Eesti ees seisnud küsimusega, kas liituda Euroopa Liiduga või mitte.

Karl Õmblus tegi ettepaneku viia hääletus läbi nimeliselt. Volikogu hääletas selle mõtte seitsme poolt ja kolme vastuhäälega maha.

Pärast ühinemisküsimuse hääletust tõdes volikogu esimees Põldma, et väga tähtis mõju otsusele oli rahva arvamusel.

"Järgmine argument on see majanduslanguse periood," rääkis Põldma. "See määramatus võib veel süveneda ja me päris hästi ei kujuta veel ette, kuidas see ühise omavalitsusega minema võiks hakata." Samas avaldas ta arvamust, et umbes 2011. aastal ühinemine igal juhul toimub.

Põdrala vallavanem  Aivar Uibu tõdes, et kuni järgmiste valmisteni võib tänane otsus ilmselt ka kolme omavalitsuse koostööd mõjutada, aga siis vast unustatakse.

"Eks ta praegu ikka tekitab ta natuke sellise nutuse olukorra," rääkis Uibu. "Miks me siia täna tulime, ikka lootsime, et midagi muutub."  

"Hetkel on kahju sellest kuuest miljonist kroonist ühenemistoetusest, mis jääb nüüd piirkonda tulemata," tõi Tõrva linnapea Agu Kabrits välja otsuse rahalise külje.

Ühinemise ja uue omavalitsusüksuse moodustamise ajaks oli planeeritud 2009. aasta kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste aeg. Uue omavalitsuse nimeks pidi ühinemislepingu alusel saama Helme vald, mille keskus oleks olnud Tõrva linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles