Läti õpetajad sõidavad Riiga meelt avaldama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Riiale.
Vaade Riiale. Foto: Marina Puškar

Neljapäeval, 2. aprillil toimub Riias õpetajate protestiaktsioon, millest võtab osa ka 150 pedagoogi Valka rajoonist.

«See aktsioon on vastus valitsuse suhtumisele haridusse ja teadusse,» ütles Läti haridus- ja teadustöötajate ametiühingu Valka rajooni esinduse eestvedaja Laila Ozoliņa.

«Saame väga hästi aru, et riigil on raske aeg, seepärast vaikisime jaanuaris, kui hariduse eelarvet vähendati esimene kord. Nüüd aga kavatsetakse õpetaja alampalka juunist vähendada 70 lati võrra. Tuleb välja, et meie palkadelt võib võtta raha iga kord, kui valitsus heaks arvab. Haridusele ette nähtud rahaga ei saa ometi täita kõiki eelarveauke,» rääkis ta.

Naabrid pudelisõja lävel

Hiljaaegu avastasid nutikad lätlased võimaluse lisaraha teenida – korjates oma koduriigis kokku Eesti pandipakenditähisega taara ja viies selle Eestisse.

Läti keskkonnaministeeriumi keskkonnaosakonna direktori asetäitja Rudīte Vesere ütles, et sarnase süsteemi käivitamine on riigis plaanis, kuid praegu puudub selleks raha.

Märtsis peeti keskkonnainspektorite ja politsei koostöös kinni Läti kodanik, kes oli taaraautomaadi juurde sõitnud 15 suure kotiga. Ettevõtja rääkis, et oli taarat kogunud pikemat aega ja nüüd soovis selle rahaks teha. Talle tutvustati kohapeal piiriülese prügiveo korda, kuid asi sellega ei lõppenud – mees esitas juhtunu kohta kaebuse Läti keskkonnaministeeriumile.

Eesti keskkonnaministeeriumist öeldi, et kui prügivedu üle piiri suurtes kogustes reguleerib Euroopa Liidu direktiiv, siis väiksemate koguste puhul on tegelikkust raske täpselt kindlaks teha.

Valka valmistub üleriigilisteks talguteks

Läti ühenduste initsiatiivi toetamise fond on teinud positiivse otsuse Läti-Eesti Instituudi projekti «Korras elukeskkond – hea elu eeltingimus» suhtes.

Instituudi direktor Laila Ontensone rääkis, et projekti täitmise ajal rajatakse Valkas plats, kuhu elanikud saavad tuua puuoksi ja muid puujäänuseid, mis hiljem töödeldakse ümber hakkepuiduks.

Projekti praktilise lahenduse korraldavad Valka linnavalitsus ning SIA VDA un Partneri. Instituudi spetsialistid organiseerivad hariduslikke ettevõtmisi keskkonnahoolduse ja -kaitse teemal.

Et juhtida elanike tähelepanu ülelätilistele koristustalgutele, valmistavad Valka gümnaasiumi ja põhikooli õpilased 17. aprillil looduslikust materjalist sümboolseid talgulisi-nukke ja lähevad nendega rongkäigus Lugaži väljakule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles