Täheviga peatas A. Le Coqi siidri müügi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fizz Strawberry.
Fizz Strawberry. Foto: A. Le Coq

Läti toidu- ja veterinaaramet (Pārtikas un veterinārais dienests, PVD) on peatanud 4,7protsendise siidri Fizz Strawberry müügi, kuna selle sildil puudub märge allergiat põhjustada võivast vääveldioksiidist. Seda kasutatakse joogi tootmisel kui konservanti, et vältida riknemist.

 
 
ASi A. Le Coq juhataja Tarmo Noobi sõnul peatati ettevõtte siidri müük Lätis lätikeelses tooteinfos esinenud tähevea tõttu.

«Nimelt on pakendil läti keeles kasutatud sõna »sulfit« asemel sõna »sulfat«, mistõttu Läti toidu- ja veterinaaramet peataski toote müügi,» täpsustas Noop.

«Kuna sulfit on allergeen, peab see olema mainitud tootepakendil,» märkis Noop. «Antud juhul on Läti tootepakendil see valesti kirjutatud, mistõttu on praegu olukord, et pakendil on kirjas aine, mida toode tegelikult ei sisalda ja puudub märge aine kohta, mida toode sisaldab. Parandame vea tootepakendil võimalikult kiiresti.»

A. Le Coqi andmeil on sulfit aine, mis esineb kõigis veinides, kaasa arvatud õuna- ja pirniveinides, millest valmistatakse ka siidreid.

PVD avalike suhete juht Ilze Meistere ütles Läti äriportaalile db.lv, et amet andis joogitootjale Cēsu Alus korralduse markeerida ümber kogu kinnipeetud siidrikogus - umbes 44 000 purki. Kõnealune siider on toodetud Cēsu Aluse tellimusel Eestis ASis A. Le Coq.

Cēsu Aluse kvaliteedijuht Ineta Jonas ütles, et siidri Fizz Strawberry tootmisprotsessis lisatakse veinile säilimise parandamiseks sulfiiti ja joogis tekibki vääveldioksiid. See pole kahjulik, kui seda kasutatakse ettenähtud koguses ehk kuni 200 mg/l. Siidris Fizz sisaldub seda 50 mg/l, nagu konstateeris ka PVD.

Puudulik markeering ei mõjuta kuidagi konkreetse toote kvaliteeti. Nagu kohustas PVD, tuleb sildid vajaliku märgistusega kindlustada 1. maiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles