Amet manitseb katuseid puhastama

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi. Foto on illustreeriv.
Liigne lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) tuletab meelde, et ohutuse tagamiseks tuleb lumi ja jää katuselt õigeaegselt ära koristada. Konstruktsioone võib märja lume korral ohustada juba 30 cm paksune lumekiht.

Liigne lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi või ehitiste osi, lameda katusega või väikese katusekaldega ehitisi, samuti vanemaid amortiseerunud ehitisi.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata katusel kohtadele, kus on katuseastmed või katus piirneb kõrgema ehitisega. Sinna kuhjub tuulega lund koguses, mille koormus võib mitmekordselt ületada katusele lubatavat koormust.

Samuti tuleks vältida lume ja jää kogunemist katuse räästarennidesse ning sadevee äravoolutorudesse ja -lehtritesse, kuna see võib kahjustada sadeveesüsteeme ning takistada katuselt sadevee ärajuhtimist.

Lume koristamisel tuleb eelnevalt hinnata, kas on möödapääsmatu minna katusele või saab seda teha näiteks redelilt. Enne katusele minekut peab tegema kindlaks kohad, kus on oht sellest läbi kukkuda. Need on näiteks katuseaknad ja haprad katusekattematerjalid.

Kui hoone omanikul puudub nõuetekohane turvavarustus ja muud tööohutuse tagamiseks vajalikud vahendid, tuleb tööd tellida sellele spetsialiseerunud ettevõttelt.

Kui katusel puuduvad katusesillad ja -redelid, on soovitav need ohutuks liikumiseks paigaldada. Võimaluse korral tuleb paigaldada katuse servadesse ka ajutised piirded. Lume ja jää katuselt libisemise takistamiseks tuleb katusele paigaldada lumetõke.

Kui lund visatakse inimeste ja sõidukite liikumistsooni, tuleb see tööde teostamise ajaks piirata ohutuslintidega.
Oluline on ka jälgida, et tööde tegemisel ei kukuks või ei visataks töövahendeid katuselt alla.

Lume ja jää sulatamisel peab vältima keemilisi aineid ja tehnoloogiaid, mis võivad kahjustada katust või sadeveesüsteeme.

Ehitise ohutuse eest vastutab omanik, kelle kohustus on muuhulgas korraldada õigeaegsed lumekoristustööd. Samuti peab ehitise omanik teavitama TJAd ehitisega toimunud õnnetusest.

TJA-le teadaolevalt toimub igal aastal Eestis ligi sada liigsest lumekoormusest põhjustatud katusevaringut.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles