Lenini mälestusmärk ootab oma aega laudkastis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinale maalitud propagandaplakat Leninist on säilinud ka Valgamaal Unikülas asunud raketibaasi viimases püsti olevas angaaris.
Seinale maalitud propagandaplakat Leninist on säilinud ka Valgamaal Unikülas asunud raketibaasi viimases püsti olevas angaaris. Foto: Kunnar Rüsülainen / Valgamaalane

Täna on omaaegse revolutsionääri ja Venemaa bolševike juhi Lenini, kodanikunimega Vladimir Iljitš Uljanovi sünniaastapäev. Omal ajal suurde ausse tõstetud isik on rännanud ajaloo prügikasti. Seda näitab seegi, mis on saanud Leninile püstitatud mälestusmärkidest.

Valgas nõukogude ajal Lenini kuju puudus, küll aga oli mälestussammas Valka kultuurikeskuse ees, kuhu kahe linna ühised rongkäigud ja lillepanemistseremooniad viisid.

Täna lebab linna keskplatsil asunud kuju Valka koduloomuuseumi õuel laudadest kokkuklopsitud kastis. Valka linnavalitsusele kuuluvat kuju on tahetud panna linna lauluväljaku läheduses asuva puhkekeskuse matkaradade juurde. Seni pole see kava aga teoks saanud.

Justkui ajaloo tõmbetuulte vaheldumist sümboliseerides seisab Valka keskplatsil, kultuurikeskuse ees Lenini kuju asemel praegu väike tuulik.

Lenin sündis 22. aprillil 1870. aastal ja suri 21. jaanuaril 1924. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles