Toetused Valgas suurenevad

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeli Tuubel
Meeli Tuubel Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga linnavalitsus tõstab märtsist puudega inimese hooldajale ja hooldust vajavale puudega inimesele makstavad toetused 10 euroni raske ja 20 euroni sügava puude korral, andis teada linnavalitsuse avalike suhete spetsialist.

Hooldajatoetuste tõus puudutab 485 puudega isikut Valga linnas ning toetusemeetme kogukulu on 130 866 eurot.

2009. aastal vähendati linnaeelarve raskuste tõttu hooldajatoetusi poole võrra ning puudega inimesed ja nende pereliikmed on kaua oodanud toetuste suurendamist.

Sotsiaalabiameti juhataja Meeli Tuubeli sõnul on suurem toetusesumma mõningane tugi abi vajavat pereliiget hooldavatele inimestele ning selleks on linnaeelarves otsitud igal aastal võimalusi.

«Omastehoolduse tõttu tööturult eemale jäänud hooldajatele pakub toetuse kõrval olulist abi hooldajatoetustelt makstav sotsiaalmaks, mis tagab hooldajale ravikindlustuse ja minimaalsed maksed pensionikindlustusse. Sotsiaalmaks on aga ka näiteks 10euroselt toetuselt 95,70 eurot igal kuul. See on märkimisväärne kulu, millega linnaeelarves tuleb arvestada,» täpsustas Tuubel.

Puudega lapsi hooldavate vanemate toetus tõsteti seniselt 15 ja 19 eurolt 30ni. Tuubeli hinnangul on puudega lastele toetustest kõige olulisemad erinevad sotsiaal- ja tugiteenused, kuna teenuste abil õpib ja areneb erivajadustega laps toimetulevamaks.

«Juba mitu aastat käivad meie linna pisut erilisemad lapsed koos eakaaslastega kodukoha lasteaedades ja koolides ning neid abistavad seal tugiisikud. Käiakse ka Tartus koolis, kuhu viib neid igal nädalal linnavalitsuse buss,» selgitas sotsiaalabiameti juhataja.

Puuetega laste sotsiaalteenustele panustas Valga linn 2012. aastal 58 300 eurot.

Eelnevalt olid hooldajatoetuse ja puudega inimese toetuse suurused kehtestatud linnavalitsuse määrusega 1. aprillist 2009. Selle järgi maksti raske puudega isikule ja tema hooldajale hooldajatoetust 7,67 eurot kuus. Hooldajatoetus sügava puudega isikule ja tema hooldajale oli 15,34 eurot kuus.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles