Tõikamäe radari sõsar sai valmis

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilkuse külla plaanitava radari eskiis.
Pilkuse külla plaanitava radari eskiis. Foto: Repro

Täna, 26. märtsil, avas õhuvägi Muhu saarel radariposti, kus hakkab paiknema keskmaa õhuseireradar Ground Master 403.

Muhu saarel Levalõpme külas asuvas radaripostis paikneb Prantsusmaalt ostetud kolmedimensiooniline keskmaaradar Thales Ground Master 403, teatas kaitseministeerium. Radariposti taristu – peahoone, abihoone, trassid, piirdeaed – ehitati aastatel 2011 ja 2012.

Radariposti avamisel teisipäeval osalesid kaitseminister Urmas Reinsalu, kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras, õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien, Soome kaitseministeeriumi kantsler Arto Räty ning samuti radari valmistajafirma Thales-Raytheon Systemsi esindaja.

Keskmaaradar Thales Ground Master 403 on võimeline õhusõidukeid avastama kuni 470 kilomeetri kauguselt ja kuni 30 kilomeetri kõrguselt. Tegemist on mobiilse süsteemiga, mis tähendab, et vajaduse korral on võimalik radar oma alalisest asukohast ära viia ja teises kohas uuesti töökorda seada.

Radariposti tööshoidmiseks hakkab seal vahetustega teenima kokku umbes 20 inimest – lisaks õhuväe radarispetsialistidele kokku üheksaliikmeline palgaline valvemeeskond ning majahoidja ja koristaja.

Teine samasugune radar paigaldatakse 2014. aastal Lõuna-Eestisse Otepää valda Tõikamäele. Mitmel senisel arutelul on kohalikud eesotsas Pilkuse külavanema Miia Pallasega radari rajamise suhtes vastumeelsust avaldanud. Eelkõige muretsetakse looduskauni koha pärast, kuhu radar tuleb. On neidki, kes pealgavad radari kiirgust. Kõik külaelanikud samas radarijaama Tõikamäele tuleku vastu ei ole.

Radarid osteti 2009. aastal sõlmitud Eesti ja Soome ühise hankelepinguga, millega kaks riiki ostsid kokku 14 radarit.

Copy
Tagasi üles