Lance Armstrongi esindaja võttis ühendust Tartu Ülikooli teadlastega

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrong
Lance Armstrong Foto: AP / Scanpix

Maailma läbi aegade ühe kuulsaima jalgratturi Lance Armstrongi esindaja võttis ühendust Tartu Ülikooli teadlastega sooviga arutada võimalikku koostööd tippjalgratturite dopingu teemal, andis täna, 1. aprillil teada ülikooli pressiesindaja.

Tartu Ülikooli füsioloogilise genoomika professor Sulev Kõks polnud veel Andrus Veerpalu dopingusaagast puhata saanud, kui Armstrongi esindaja Johan Bruyneel temaga ühendust võttis.

«Kahjuks ei sobi avaldada kõiki detaile, millest Lance Armstrongi esindajaga rääkinud oleme, kuid üldistades võib öelda, et arutasime võimalikku koostööd USA tippjalgratturite dopingu teemal,» selgitas Sulev Kõks ootamatu kontakti asjaolusid.

Kõksi hinnangul on ilmselt Andrus Veerpalu juhtum ning sellega seotud maailma antidopingu agentuuri (WADA) seljatamine spordiarbitraaži kohtus jõudnud ka teisele poole Atlandi ookeani, mis võibki olla Tartu Ülikooli teadlaste poole pöördumise põhjus.

Kõksi sõnul ei andnud ta esialgu mingeid kindlaid vastuseid, kuna peab koostöö osas konsulteerima esmalt oma kolleegidega ülikoolis. Andrus Veerpalu dopingusaaga kaitsemeeskonnas osalesid professor Sulev Kõksi kõrval füsioloogia vanemteadur Anton Terasmaa ning geenivaramu vanemteadur Krista Fischer.

Ülikooli teadusprorektor Marco Kirm oli juhtunust kuuldes meeldivalt üllatunud ning lubas ülikooli rektoraadi poolt igati kaasa aidata, et ülikooli teadlased saaksid analüüsida ja uurida teisigi kõneainet pakkunud dopingujuhtumeid ning anda neile teaduslik hinnang.

«Ülikool kaalub tõsiselt võimalust esitada sel teemal ka taotlus institutsionaalse uurimistoetuse saamiseks, et selle abil tulevikus sarnastele probleemidele teaduslikke lahendusi leida. Eesti teadlaste tipptase on maailmas taas kord tunnustuse saanud, seega tuleb seda valdkonda sihikindlalt edasi arendada,» lisas Kirm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles