Kaks linna ühinevad

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänasel Valga linnavalitsuse erakorralisel istungil otsustati Eesti linna Valga ja Läti linna Valka ühinemine, mille tulemusel taastatakse tugev Liivimaa keskus. Linna uueks ühiseks nimeks saab Walk.

Kaks linna lähtusid ühinemisel regionaalministri soovitatud tõmbekeskuse mudelist.

Linnapea Kalev Härk tunnistas, et teda on alati tõmmanud Läti poole. «Arvestades asjaolu, et riik on mitme oma otsusega näidanud, et Eesti lõpeb Tartu või Viljandi kohal, kartsime, et Valgat võib tabada väljasuremine – vanade liivlaste saatus, sest täna toetatakse pigem mulke ja setusid ning meid on unustatud.»

«Tänu Liivimaa pärandile, mille süda on Valga ja Valka linn ajalooliselt olnud, julgeme loota, et ühinemine tagab meie elanikele paremad elutingimused ja teenuste kvaliteedi paranemise. Eesti elanikke ei tohiks otsus eriti mõjutada, kuna valgalasi on alati seostatud lätlastega ja seega on ühinemine loogiline samm kõigile,» seisab linnavalitsuse pressiteates.

«Peame meie eduka ühinemise eelduseks, et oleme kaksiklinnana olnud seotud kaua. Ka täna lävivad meie elanikud teineteisega igapäevaselt, meil olid ühised huvid ja mitut sündmust tähistati ühiselt,» lisas Härk.

Ühinemisprotsess oli kiire – natuke üle kuu –, kusjuures Valka linn tegi ühinemisotsuse, mida rahvahääletus ei toetanud.

Valka kihelkonnaduuma esimees Karlis Albergs leidis, et oluline on ühineda enne kohalikke valimisi, mis toimuvad Lätis juba 1. juunil ja Eestis 20. oktoobril, sest see tagab jätkusuutliku ühtse toimimise.

Läbirääkimised jätkuvad eraldi linnriigi moodustamise teemadel, kaasates ka ümberkaudseid omavalitsusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles