Toetused aitavad uttedel ja ammlehmadel sirguda

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad
Lambad Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Märtsis toimunud loomakasvatustoetuste taotlusvoorus laekus Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) kuut liiki toetuste saamiseks taotlusi kokku 4927 loomapidajalt, kellest 43% kasutas taotluse esitamisel e-PRIAt, andis teada ameti pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik.

Valgamaalt laekus taotlusi 586 loomapidajalt.

Võrreldes 2012. aastaga on taotlejate üldarv 160 võrra vähenenud.
Ammlehma kasvatamise toetuse taotlejate hulk kasvas ligi 90 võrra ja loomi on neil kokku ligi 4700 võrra rohkem kui eelmisel aastal. Valgamaalt laekus taotlusi 100. Kõige enam – 220 – laekus neid Saaremaalt.

Piimasektori eritoetuse taotlusi laekus Valgamaalt 36. Enim esitati neid Pärnumaalt, kust neid laekus 48.

Ute üleminekutoetust soovis Valgamaalt inimest 48. Kõige enam – 140 – tuli taotlusi Saaremaalt.

Piima üleminekutoetuse taotlusi esitati Valgamaalt 66. Kõige enam tuli neid Raplamaalt – 143.

Ute kasvatamise üleminekutoetusi soovib Valgamaalt saada 51 taotlejat. Veel rohkem tuli taotlusi vaid Saaremaalt – 177.

2013. aasta loomakasvatustoetuste raha pärineb Euroopa Liidult ning Eesti riigilt. Piimasektori eritoetuse määramise otsused teeb PRIA tänavu 1. detsembriks, üleminekutoetused määrab PRIA loomapidajaile 29. maiks.

Loomakasvatustoetustega hüvitatakse loomapidajatele osaliselt nende kulutused, et tõuseks nende konkurentsivõime. Tootmisest lahtiseotud toetused aitavad tootjatel jätkata tegevust põllumajandussektoris nii, et nad säilitaksid ja kavandaksid tootmist pigem turunõudlusest, mitte saadaolevatest toetustest lähtudes.

Piimasektori eritoetust saab täiendavalt taotleda veel 15. aprillini, siis aga väheneb toetuse summa 1% võrra iga hilinetud tööpäeva kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles