PRIA alustab loomakasvatustoetuste maksmist

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel nädalal tegi põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) otsused märtsis esitatud loomakasvatustoetuste taotluste kohta, määrates viit liiki toetusteks kokku ligi 19,9 miljonit eurot. Alates tänasest, 30. maist jõuavad toetused ka loomapidajate pangakontodele.

Valgamaale eraldati PRIA pressiesindaja teatel toetusteks kokku 833 777 eurot. Kõige rohkem läks toetusi Järvamaale – enam kui 2,85 miljonit. Kõige väiksem oli Hiiumaale eraldatud toetussumma – 292 899 eurot.

Loomakasvatustoetuste taotlusi võttis PRIA vastu 2.–20. märtsini, piimasektori eritoetuse taotlusi said kuni sajapealiste piimakarjade pidajad esitada 15. aprillini. Kokku laekus 4930 taotlust. Üleminekutoetused maksab PRIA välja mais-juunis, piimasektori eritoetuse määrab ja maksab detsembris.

«Toetuste ladusale menetlemisele aitas kaasa fakt, et tänavu täitis üle 43% taotlejatest taotluse elektrooniliselt e-PRIAs,» märkis PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo juhataja Tanel Trell. Ta juhib aga tähelepanu, et sarnaselt eelmisele aastale tuleb ka tänavu vastavalt Euroopa Nõukogu määrusele 73/2009 vähendada üleminekutoetuste summat neil, kel kõigi otsetoetuste summa ületab 5000 eurot.

Möödunud aastal tõi vähendamiste rakendamine kaasa vajaduse luua selleks vajalikud IT-programmid ning loomakasvatustoetuste väljamaksmine lükkus aasta lõppu, mil tehti lõplikud arvestused nii pindala- kui loomapõhistest toetustest.

«Tänavu on meil IT-süsteemi arendused valmis, vähendamise kogemus olemas ning otsustasime vastu tulla tootjate soovile saada loomatoetused kätte juunis,» ütles Tanel Trell. «Tegime vajalikud mahaarvestused juba praegu makstavatest loomatoetustest ning kellel tarvis, siis detsembris ka pindalatoetustest.»

Vähendamise arvestuse kohta saavad kõik, keda see puudutab, PRIA-lt ka kirjaliku selgituse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles