Dokfilm põhjustas segaduse Urmas Oti klassipildiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Ott
Urmas Ott Foto: Postimees/Scanpix

Venemaal tegutseva EMB Filmi vändatud dokumentaalfilm Urmas Otist toob vaatajateni meenutusi nii Venemaa superstaaridelt kui kohalikelt eestlastelt.


Vene eliit pole kiitustega «tõelise baltlase» aadressil kitsi. Ent kui filmi tegevus kandub üle Eesti väikelinna Otepääle ja kui muuhulgas näidatakse üht 1973. aastal keskkooli lõpetanud 46. lennu fotot, avastasid filmi vaadanud Urmas Oti kunagised klassikaaslased ehmatusega, et pilti on muudetud.

Nimelt olid vene filmitegijad Otepää keskkooli 46. lennu lõpupildile monteerinud ühe noormehe asemele Urmas Oti pildi. Sarnaseid trikke on ikka aeg-ajalt ette tulnud, ent Oti endistele klassikaaslastele mõjus see siiski ehmatavalt.

Asjaolu avastati hiljutisel kokkutulekul, kus koolile kingituseks saadud filmi võidi muuhulgas vaadata Otepää gümnaasiumi direktori Aivo Meema vastutulelikkuse tõttu. «Selline organiseeritud vaatamine on Urmas Oti filmi puhul küll esmakordne,» väitis Meema.

Enne keskkooli lõppu koolis mõnede õpetajatega tülli läinud Ott lõpetas kooli küll 1973. aastal, ent mitte enam päevases õppes.

Filmi tegemisel projektijuhina töötanud Harry Himbergi sõnul filmitegijate valduses kõnealust fotot pole olnud. Koolilõpufotot nähti ja filmiti endise koolidirektori juures, kelle isiklikust arhiivist see ka pärit oli. Pilti filmi tegijad tema kinnitusel kaasa ei saanud.

Käesoleval hetkel puuduvad Himbergil filmi autoriõigused, need kuuluvad nüüd firmale EMB Film.

Samas lubas filmitegija, et vaatab kõnealuse filmi uuesti üle. Kümmekond linateost tootnud mees rääkis, et eestikeelsele tekstile telliti tookord venekeelne tõlge allhanke korras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles