Mitmed noored ei läinud alaealiste komisjoni ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaealiste asjade komisjoni sekretär Jaanika Käst.
Alaealiste asjade komisjoni sekretär Jaanika Käst. Foto: Kunnar Rüsülainen/ Valgamaalane

Valga maavalitsuse andmetel oli aprillis ja mais alaealiste komisjoni ette kutsutud kokku 21 noort seaduserikkujat. Neist 16 olid poisid ja viis tüdrukud. Mitmed kutsutud paraku komisjoni ette ei ilmunud.


Mai lõpus toimus järjekordne Valgamaa alaealiste komisjoni istung. Sellele oli oodatud kokku üheksa alaealist. Kohale tuli vaid viis noort ja nende seaduslikud esindajad. Kahe noore mitteilmumise põhjused on alaealiste komisjoni sekretäri Jaanika Kästi sõnul teadmata.

Kahe alaealise puhul ilmusid kohale emad, kellest üks teatas, et laps on saanud trauma. Teine ema ei olnud aga oma lapse asukohast juba pikemat aega teadlik, mistõttu koostas lapsevanem komisjoni abiga avalduse politseile.

Rikkujatest noorim komisjoni kutsutu oli vaid 8aastane ja vanim 16, komisjoni ette kutsumise peamised põhjused olid sedakorda teadlik valeütluste andmine, vargused, kaklused, lõhkumine ja koolikohustuse mittetäitmine.

Alaealise mõjutusvahendite seadusest tulenevalt suunati noored seaduserikkujad osalema sotsiaalprogrammi või psühholoogi juurde vestlusele, leebema mõjutusvahendina kohaldati noortele hoiatust.

Aprillis toimunud alaealiste komisjoni istungile oli varguste, auto ärandamise, koolikohustuste mittetäitmise, kakluste, lõhkumiste ja alkoholi tarbimise eest kutsutud kokku 12 alaealist: 10 poissi ja kaks tüdrukut. Üks kutsutuist kohale ei ilmunud ega teavitanud eelnevalt komisjoni ka mitteilmumise põhjustest.

Komisjon määras alaealistele üldkasulikku tööd ning suunas psühhiaatri vestlusele. Üks poiss saadeti korduvate seaduserikkumiste eest erikooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles