Juuni inflatsiooni tõstis elektri kallinemine

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Postimees/Scanpix

Juunis tõusid hinnad kuuga 0,5 protsenti ning aastane hinnatõus kiirenes mai 3,3 protsendilt juunis 3,8 protsendini.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase sõnul vedas hinnatõusu elektri kallinemine, mida osaliselt leevendas toidu ja alkohoolsete jookide odavnemine. Euroalal kiirenes inflatsioon esialgsel hinnangul 1,6 protsendini.

Juunis kiirenes inflatsioon selle aasta kõrgeimale tasemele elektri olulise kallinemise tõttu. Läti ja Leedu elektridefitsiidi tõttu kallines elekter börsil Eesti hinnapiirkonnas kuuga üle 40 protsendi ning see tõi kodutarbijatele kaasa ligi 11protsendilise hinnatõusu (mõju inflatsioonile 0,4 protsenti). Seega ilma elektri hinnamuutuseta oli inflatsioon juunis marginaalne.

Lisaks mõjutasid hindu juunis toiduainete odavnemine ning alkohoolsete jookide allahindlused. Samuti võib välja tuua majutuse hooajalise kallinemise, mis oli tänavu mõnevõrra suurem kui aasta tagasi.

Järgnevatel kuudel võib oodata inflatsiooni pidurdumist ning madaltase peaks jääma sügisesse, kui inflatsioon võib alaneda alla kolme protsendi taseme. Seda soodustab välistegurite mõju vähenemine aastataguse kõrge võrdlusbaasi tõttu. Samuti peaks elekter edaspidi odavnema, millele viitab börsihinna alanemine ning stabiliseerumine juuli esimesel nädalal aasta keskmise taseme lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles