Väikemees jättis Pedeli randa elu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pühapäeval Valgas Pedeli äärde rannailma nautima tulnud puhkajad said traagilise õnnetuse tunnistajaks, kui seitsmeaastane poiss vees oma elu kaotas.

Pühapäeval tööl olnud Pedeli supluskoha vetelpäästja, kes ei soovinud oma nime lehes avaldada, rääkis, et vetelpäästjate töö on rannaalal jaotatud nõnda, et üks päästja on liivarannas, teine valvab rannamaja juures asuvat ala. «Siin silla peal on ka alati palju rahvast,» ütles ta.

Õnnetuse hetkel oli Valgamaalasega rääkinud vetelpäästja rannamaja juures, teine aga valvas rannaala Pika tänava poolsel kaldal. Poiss aga leiti just rannaala linnapoolsest osast. «Oleks kolleeg teisel pool olnud ...» lausus ta.

Naisterahvas kutsus abi

Juhtunust kuulis rannamajas olnud vetelpäästja siis, kui üks naisterahvas jooksis tema suunas ja hõikas vene keeles, et laps on uppunud. «Siis võtsin jalgratta ja sõitsin sinna. Poiss oli veest välja toodud ja selili pandud,» kirjeldas vetelpäästja.

Ta alustas kohe esmaabi andmist: tühjendas lapse hingamisteed veest ning tegi kunstlikku hingamist – seda kuni kiirabi saabumiseni. Vetelpäästja ütles, et samal ajal kui ta ise alustas elustamist, hõikas ta rannas olnud inimestele, et need kiirabibrigaadi välja kutsuks. Häirekeskus sai õnnetusest teate pühapäeval kell 13.51.

Kui meedikud sündmuskohale saabusid, jätkasid nad poisi elustamist. Väikemees viidi Valga haigla päevapalatisse, kus paraku tuli konstateerida seitsmeaastase lapse surm.

Vetelpäästja sõnas, et on poissi varemgi rannas näinud, ent siis oli ta alati olnud seal koos täiskasvanuga. Sel korral aga paraku mitte. Pealtnägijate sõnul olevat poiss tulnud randa üksi, jätnud riided mänguväljaku äärde ja läinud ujuma.

Vesi polnud sügav

Kümme minutit hiljem leidis üks meesterahvas poisi veest ja tõi ta sealt välja. Vetelpäästja sõnutsi võis lapsega midagi ootamatut juhtuda, sest kohas, kust ta leiti, polnud vesi sügavam kui üks meeter. «Kukkus või lõi end kuidagi ära ...»

Vetelpäästja tõdes, et inimeste teadmised esmaabi andmise kohta on kahetsusväärselt napid. «Poiss oli pandud selili. Et tal olid kopsud vett täis, poleks seda tohtinud teha. Oleks pidanud ta külili panema, et vähekenegi vett välja tuleks. Selle ajaga, mis mina sinna jõudsin, läksid väärtuslikud sekundid kaduma. Need võinuks poisi elu päästa,» rääkis ta.

Samas tõdes ta, et ka meesterahvas, kes lapse veest välja tõi, oli arusaadavalt pärast sellist sündmust šokis.

Juhtunu uurimisega tegeleb politsei. Pressiesindaja Kerly Peitel täpsustas, et lapse surma täpsemad asjaolud peaks välja selgitama kohtuarstlik ekspertiis.

Käesoleval aastal on Eestis veeõnnetustes uppunud 29 inimest. Valgas Pedeli jõe ääres leidis taoline juhtum aset viimati viis aastat tagasi, siis kaotas vees elu üheksa-aastane poiss.

Esmaabi uppumise korral
Pärast kannatanu seisundi hindamist ja elupäästva esmaabi andmist helista kohe numbril 112, kust vajadusel
saad kiirabi saabumiseni ka näpunäiteid kannatanu abistamiseks.

Kui kannatanu on teadvuseta ega hinga, alusta elustamisega: vabasta hingamisteed, et tagada vee väljapääs kopsudest; tee kunstlikku hingamist ja südamemassaaži.

Hingamisteede avamine
• Eemalda suust võõrkehad (nt hambaproteesid, okse, toit jne), vajadusel keera kannatanu korraks külili ja pärast kunstliku hingamise tegemiseks uuesti selili.
• Painuta kannatanu pea kuklasse.
NB! Hingamisteede avamine lülisamba vigastuse kahtluse korral
• Eemalda suust võõrkehad (nt hambaproteesid).
• Aseta kannatanu selili, ära painuta pead kuklasse, vaid tõmba teise käega alalõug üles.

Kunstlik hingamine
Oma lähedastele võid kunstlikku hingamist teha otse suust suhu. Võõra inimese elustamisel vajad kaitsevahendit. Kui spetsiaalset kilet käepärast ei ole, siis tee ainult südamemassaaži.

NB! Elustamisel tehakse vaheldumisi:
• 2 suust suhu hingamist,
• 30 südamemassaaži.

Allikas: haigekassa eluvoldik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles