Tänasest on suitsuandur kohustuslik igas kodus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur
Suitsuandur Foto: Andrus Eesmaa

Alates 1. juulist on kohustuslik vähemalt üks suitsuandur igas majapidamises. Päästeameti tellimusel TNS Emori läbi viidud uuringust selgub, et peaaegu kõik Eesti elanikud on teadlikud suitsuanduri kohustuslikkusest. Teadlikkuse suurenemisele aitas kaasa suitsuanduri-teemaline laiaulatuslik meediakampaania käesoleva aasta kevadel.


Lõuna regioonis Tartu-, Viljandi-, Jõgeva-, Valga-, Võru-, ja Põlvamaal on küsitluse järgi suitsuanduri kohustuslikkusest teadlikud kõik inimesed.

Uuring näitas, et 17. juuni seisuga oli suitsuandur olemas 55 protsendil Eesti leibkondadest. Lõuna-Eesti regioonis on suitsuandur olemas 63 protsendil küsitletutest, aasta tagasi oli vastav näitaja 40. Märgatavalt on paranenud olukord Eesti suuremates linnades (+33 protsenti) ning enam kui kaheksa korteriga majades (+22 protsenti).

Sihtgrupid, kes täna ei ole varustatud suitsuanduriga, on teadlikud kohustuslikuks muutumisest, kuid neil on väga spetsiifilised põhjused - käitumisharjumused või hoiakud -, miks nad ei ole andurit muretsenud.

Suitsuanduriga varustatuse kasvu tagamiseks on edaspidi õigustatud selle olemasolu kontrollimine. Uuringust selgus, et suhtumine päästeteenistuse poolsesse suitsuanduri kontrolli kodudes on valdavalt positiivne. Lõuna-Eestis peab seda peab vajalikuks või pigem vajalikuks 72 protsenti vastanutest. Vaid 10 protsenti kogu elanikkonnast oli kontrollimise vastu.

Päästeteenistuse järelevalveametnikud teostavad suitsuandurite olemasolu kontrolli eelkõige piirkondades, kus tuleohutusega rohkem probleeme. Ametnik on kohustatud teatama oma tulekust ette, kandma päästeteenistuse vormi ning näitama nime, pildi ja ametitõendi numbriga töötõendit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles