Suitsuandurid puudega inimestele soodustingimustel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur
Suitsuandur Foto: Andrus Eesmaa

Alates 1. juulist on suitsuandurid kohustuslikud kõigile elanikele, kaasa arvatud vaegkuuljad. Vaegkuuljatele ei sobi nn tavalised suitsuandurid. Spetsiaalsete, sügava kuulmislangusega inimestele sobilike andurite maksumus küündib aga 5000 kroonini.


Tuleohutusseadmed, sh suitsuandurid puudega inimestele on lisatud riigi poolt kompenseeritavate tehniliste abivahendite nimekirja riigipoolse kompensatsioonimääraga 50%.

Kui ilmneb, et kuulmislangusega inimesel tekib raskusi tuleohutusseadme omaosalusega, siis võib maavalitsuse juures asuv tehniliste abivahendite kohalik ekspertkomisjon oma otsusega vähendada abivahendi omaosalust 5%-ni abivahendi kogumaksumusest.

Otsuse tegemisel lähtutakse taotleja ja tema perekonna majanduslikest võimalustest omaosaluse tasumiseks või abivahendi soetamisest tingitud lisakulude kõrgest tasemest.

Soodustingimustel saavad suitsuandurit osta inimesed, kellel on kuulmislangus ja kes on:

1) tööealised isikud, kellel on tuvastatud töövõime kaotus alates 40 protsenti või kellele on määratud puude raskusaste;

2) vanaduspensioniealised isikud, kellel abivahend võimaldab parandada toimetulekut;

3) isikud, kes ei ole vanaduspensioniealised, kes ei oma töövõimetust ega puuet, kuid kellel on tuvastatud kuulmislangus alates 30 detsibellist.

Soodustingimustel suitsuandurite ostuks on vajalik omada isikliku abivahendi kaarti, mida väljastab Valga maakonna elanikele Valga maavalitsus arsti tõendi (tõestab abivahendi vajadust) esitamisel.

Need, kes soovivad osta suitsuandurit soodustingimustel, võivad pöörduda vastava avaldusega Valga maavalitsusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles