Käi vasakus teeservas ja helgi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkurite jagamisega tegeleb aeg-ajalt ka politsei.
Helkurite jagamisega tegeleb aeg-ajalt ka politsei. Foto: Sakala/Scanpix

Maanteeamet tuletab kõigile liiklejatele meelde, et Liiklusseadus kohustab jalakäijat asulavälisel teel liikuma vasakpoolsel teepeenral ning pimedas, hämaras ja halva nähtavuse tingimustes kasutama helkurit, ohutusvesti või valgusallikat. Vajalik on helkur ka linnatänaval, kuna tänavavalgustus ei ole igal pool piisav.

«Vasakul teeservas tuleb käia, et inimene näeks talle lähenevat sõidukit ja oskaks selle eest hoiduda,» selgitas ameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg aegade jooksul muutmata püsinud reeglit.

Tema sõnul ei kehti see reegel jalgratturitele, kes peavad liikuma tee parempoolses servas. «Küll aga kehtib kõigile – nii jalakäijatele, õhtupimeduses sörkijatele, jalgratturitele kui ka näiteks rulluisutajaile – kohustus ennast pimeda ajal helkuri, ohutusvesti või valgusallikaga nähtavaks teha,» märkis Sellenberg.

Maanteeamet jagab ka sel sügisel koostöös politseiga liiklejaile 5300 jalgratturi ohutusvesti, 6800 jalgratta kodarahelkurit ja 2240 komplekti jalgratta märgutulesid: nii valgeid kui punaseid.

Lisaks jagab amet alanud õppeaastal kõikidele esimeste klasside õpilastele liiklusaabitsad. See on samuti ameti igasügisene traditsiooniline ettevõtmine. Koostöös politseiga jagatakse esimese klassi õpilastele ja õpetajatele kokku üle 14 000 taolise aabitsa, mis aitavad selgitada olulisi liiklusreegleid.

Aabitsast leiab nii laps, lapsevanem kui ka õpetaja tarkusi, kuidas käituda igapäevastel liiklusolukordades ja mida teha siis, kui mõni teine liikleja käitub valesti. Seal on juttu ka sellest, kui oluline on end pimedas nähtavaks teha ja mida peab teadma jalgrattaga sõitmisest.

2012. aastal hukkus teel liikunud jalakäijale otsasõidu tagajärjel 16 pimeda ajal liigelnud jalakäijat, neist 13 asulavälisel teel. Käesoleval aastal on pimeda ajal hukkunud 4 ja vigastada saanud 48 jalakäijat ning jalakäijatele otsasõitude arv on varasügise saabudes taas suurenemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles