Raamatukogu tähistab 100. aastapäeva

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukogu juhataja Ly Haaviste.
Raamatukogu juhataja Ly Haaviste. Foto: Monika Otrokova

Reedel, 13. septembril tähistatakse Pühajärve põhikooli saalis Pühajärve raamatukogu tegutsemise 100. aastapäeva.

Raamatukogu juhataja Ly Haaviste sõnul saab vaadata-kuulata ettekannet ajaloost ja õpilaste etteasteid, esinevad Pühajärve puhkpilliorkester ja kandleansambel, kohale tuleb üllatuskülaline ning pakutakse sünnipäevatorti.

Pühajärve vanas koolimajas on avatud näitus, mis kajastab raamatukogu ajalugu loomisest tänaseni. See jääb avatuks vähemalt septembri lõpuni.

Pühajärve raamatukogu sünniaastaks võib pidada 1913. aastat, kui asutati Pühajärve rahvaraamatukogu selts, mis tegutses 1940. aastani. Seltsi asutas tolleaegsete ajaleheartiklite andmeil kooliõpetaja Mihkel Neumann, kauaaegne esimees oli aastatel 1921–1940 aga Pühajärve kooli juhataja Ferdinand Linnamägi.

Seltsiga oli seotud kogu Pühajärve kandi tolleaegne kultuurielu: raamatukogu ja puhkpilliorkestri loomine, näitemängude õppimine, õpiringide, kursuste ning pidude korraldamine.

Seltsi raamatukogu põhikogu asus praeguses Sihva külas Otsa talus ja oli Pühajärve raamatukogu otsene eelkäija. Lisaks loodi veel kaks osakonda: Öödre talus Ilmjärvel (hävis sõjas) ja Aaviku talus Arulas. Viimati nimetatu oli hilisema Arula raamatukogu eelkäija.

Esimene raamatukoguhoidja oli Arnold Luik. Raamatukogu oli avatud pühapäeviti ja koosnes 459 raamatust.

Praegu asub Pühajärve raamatukogu Sihva külas, kogus on 12 121 teavikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles