Valgamaal võis virmalisi vaadelda

Arvo Meeks
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised 2. oktoobril kell 23.26 Valgamaal Pajus. Taevas oli küll pilvitu, kuid nähtavust piiras uduvine.
Virmalised 2. oktoobril kell 23.26 Valgamaal Pajus. Taevas oli küll pilvitu, kuid nähtavust piiras uduvine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eile, 2. oktoobril jõudis Maani päikesetuul, mis vallandas põhjataevas optilise nähtuse, mida tunneme virmaliste nime all. Hilisõhtul olid virmalised vaadeldavad ka Eestis.

Valgamaalase fotograaf Arvo Meeks jääduvas virmaliste valgusmängu eile kell 23.26 Valgamaal Tõlliste vallas Paju külas. Pildile on nelja minuti jooksul jäädvustunud rohelist ja punast virmalistele iseloomulikku valgust, mis tekib Päikeselt lähtuvate laetud osakeste kokkupõrkumisel Maa atmosfääri pindmiste kihtidega 100-250 km kõrgusel. Vaatemäng ei kestnud kuigi kaua, kõigest 15–20 minutit.

Valgusmäng, mida näeme pildil, muutus kättesaadavaks fototehnika võimalusi ära kasutades, palja silmaga olid taevas näha vaid valgushelk ja vertikaalseid valgussambad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles