Sangastes toimub esimene Euroopa eestlaste koorilaager

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuari laululaager Saksamaal Bonnis.
Jaanuari laululaager Saksamaal Bonnis. Foto: Heiko Schmauck

Elukäik on paljusid eestlasi viinud elama kodust kaugemale. Soov rahvuskaaslastega midagi ühiselt ette võtta on viinud toreda mõtteni luua väljaspool Eestit elavaid Euroopa eestlasi ühendav laulukoor. 23.–27. juulini antakse Sangaste lossis sellele jõulisele ja loodetavasti ka kestvale projektile stardipauk esimese suure laululaagriga.

Esimene Euroopa eestlaste ühine koorilaager Sangastes lõpeb kontserdiga reedel, 27. juulil. Koor esineb koos teiste külaliskooridega ka 28. juulil Tartumaal XXX Haaslava meestelaulu päeval.

Idee tuli Saksamaal elavatelt eestlastelt

Euroopa eestlasi ühendava laulukoori loomise idee kasvas välja mõne aasta tagusest Saksamaal elavate laululembeste eestlaste soovist osa võtta Eesti XXIV üldlaulupeost, mis leidis aset 2004. aasta juulis. Sellest ka koori nimetus – EÜSLi (EÜSL – Eesti Ühiskond Saksamaa Liitvabariigis) projektkoor.

Projektkoori initsiaator on Mare Rahkema. Kaks korda aastas saadakse kokku laululaagrites Saksamaal, suvised koorilaagrid toimuvad Eestis.

Koori peadirigent ja esindaja Eestis on Kalev Lindal, kes on ka Haaslava meeskoori ja loomisel oleva Euroopa eestlaste segakoori dirigent. Lindali sõnul on koori tegutsemise tegelik põhjus soov musitseerida.

Esinetud on Saksamaal, Belgias ja suvel ka Eestis. Tihedad sidemed on EÜSLi projektkooril Belgia eestlaste segakooriga BEENE.

Jaanuari lõpus toimunud kolmepäevasel kokkusaamisel Bonnis Annabergi lossis osalesidki juba ka väljaspool Saksamaad elavad eestlased – lauljaid oli kohale tulnud Belgiast, Inglismaalt, Hollandist ja Šveitsist.

Soov ühendada jõud ja hääled sai veelgi kindlama aluspinna ning nii mõnedki mõtted konkreetsema sihi.

Osalevad üldlaulupeol ja ESTO-l

Euroopa eestlaste projektkoor ühendab väljaspool Eestit elavaid eestlasi ühiste huvide ja tegevuste kaudu (teadaolevalt tegutsevad eesti koorid vaid Rootsis, Saksamaal, Belgias, Ukrainas ja Lätis), samuti tutvustada eesti laulukultuuri asukohamaades.

Tähtsamate koostegemistena kavatsetakse osa võtta nii 2008./2009. aastal toimuvast ESTOst kui ka 2009. aasta XXV üldlaulupeost Tallinnas. Samuti on projektkooril juba kutse laulda 25. augustil Inglismaal Catthorpe Manoris sealsete eestlaste aasta tippüritusel – suvepäevadel ning Göteborgis 27.–30. septembrini toimuval ESTIVAL 07-l.

Euroopa eestlaste projektkoori projektijuhi Mare Rahkema sõnul peab selleks, et koor niisugusel moel toimiks, olema väga konkreetne eesmärk, mille nimel nii kauge maa tagant kokku tulla – väga head dirigendid, jõukohane, atraktiivne ja korralikult ettevalmistatud repertuaar, tasemel organisatoorne töö, pikaajaliselt paikapandud laululaagrite ajad ja kindlasti ka lauljate valmisolek iseseisvaks tööks.

2006. aasta septembris saatis EÜSLi projektkoori juhatus väljaspool Eestit Euroopas elavatele eestlastele üleskutse koonduda ühiseks Euroopa eestlaste segakooriks.

Hetkeseisuga on huvilisi juba üheteistkümnest riigist – lisaks Saksamaale Belgiast, Šveitsist, Inglismaalt, Soomest, Taanist, Tšehhist, Hollandist, Ukrainast, Itaaliast ja Lätist.

Nimekiri pole kindlasti veel lõplik. Koori liikmeks saavad astuda juba toimivad koorid, aga ka üksiklauljad.

Koori haldamiseks on Saksamaal vormistamisel mittetulundusühing.

Täpsemat infot saab EÜSLi projektkoori kodulehelt www.eestikoor.de

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles