Valgamaa valis parimad ettevõtted

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delibalt Production OÜ esindaja Kristiina Mõttus võtab maavanema ülesandeid täitvalt Kalev Härgilt vastu parima uustulnuka auhinda ettevõtluses.
Delibalt Production OÜ esindaja Kristiina Mõttus võtab maavanema ülesandeid täitvalt Kalev Härgilt vastu parima uustulnuka auhinda ettevõtluses. Foto: Heino Käos

Arengukonverentsil «Valgamaa–Eesti lõunavärav 2020» kuulutati välja Valgamaa ettevõtluse auhinnad. Parimaks tootmisettevõtteks tunnistati AS Ritsu, kes annab tööd peaaegu sajale inimesele.

Põhiliselt moodustavad ettevõtte personali ümbruskonna inimesed, Valgast käib tööl kümme inimest ja Tartust kolm. Ettevõte rajaneb Eesti kapitalil.

Alates 2003. aastast kasutab AS Ritsu tootmises koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) arendatud ümarpalkmajade tootmisliini. Palkmajad valmistatakse klientide vajadustele kohandatud tüüpprojektide järgi. 2007. aasta lõpuks valmis uus tootmisliin, mis võimaldab toota nelikantpalgist elumaju.

Ümarpalkmaja liinil saavutatav tootlikkus on umbes 1,5 miljonit krooni töötaja kohta, mis on üle kolme korra enam kui ettevõtte keskmine.

Kolm tooterühma

Kolm põhilist tooterühma on palkmajad, freesprussist väikemajad ja puidutöötlemisseadmed. Freesprussist väikemajad on mõeldud kasutamiseks suvilate, aiamajade või tööriistakuuridena. Samas võib ostja neid vajaduse ja hea kujutlusvõime korral kasutada muukski otstarbeks. Kohapeal välja arendatud liine ei müüda –oskusteavet nende valmistamise kohta säilitatakse firma sees.

Põhilised palkmajaturud on viimastel aastatel olnud Inglismaa, Iirimaa, Holland, Hispaania ja Saksamaa. Eesti turu osakaal on aastaid püsinud 20–30 protsendi vahel. 2007. aastal tõusis see aga 44 protsendini.

Ritsu eripära on hooliv suhtumine materjali. 2007. aastal valmis EASi toel uus biojäätmetel töötav katlamaja, mis ühtlasi varustab energiaga ettevõtte seitset kuivatit ja kütab tootmisruume. Uue katlamaja kasutussevõtuga vähenes õhku paisatava CO2 gaasi hulk vana küttesüsteemiga võrreldes 2,2 korda.

Samuti on 2,2 korda kõrgem uue katlamaja kasutegur. Uudne saepuru transportimis- ja ladustamissüsteem väldib keskkonnasaastet ja tuleohtu.

AS Ritsu tunnistatigi parimaks tööstusettevõtteks just oma stabiilsuse, innovaatiliste seadmete ja tehnoloogia, eesti kapitalil töötamise ning keskkonnateadlikkuse pärast.

Parim teenindusettevõte on AS Silva-Agro, mis on kolme töötajaga maamajanduskaupu pakkuvast külakauplusest 15 aastaga arenenud 30 töötajaga kaubanduskeskuseks, kuhu kuuluvad kodukaupade kauplus, toidukauplus, restoran, külalistemaja ja filiaalina aiatarvete kauplus Valgas.

2006. aastal algatati projekt Sangaste Rukki Maja. Selle eesmärk oli arendada endise Silva Pubi ja külalistemaja baasil välja kohalikule ajaloole tuginev turismitoode. Külalistemaja tubades on rukkipeadega seinakaunistused ja igas toas tahvlike mõne Sangaste ajalukku jälje jätnud inimese kohta.

Sangaste Rukki Maja restoranis saab küll tavatoite, kuid söögikoha omapära on selles, et seal võib tellida rukkist valmistatud roogi.

Kolmel viimasel aastal on osaletud vabariiklikul konkursil «Tunnustatud Eesti Maatoit». 2007. aastal tunnustati Sangaste Rukki Maja kokki toodete «Kana rukkikuues» ja «Rukki Maja keelesalat» eest.

Alati on selles majas külalistesõbralik teenindamine. Parima teenindusettevõtte auhind antigi ASile Silva-Agro nii mitmekülgsete teenuste, omanäolisuse kui oma turismitoote pideva edasiarendamise eest.

Uustulnuk plaanib laieneda

Parima uustulnuka auhinna sai Delibalt Production OÜ kui kiiresti arenev ettevõte uute töökohtade loomise ja Valgamaal uudse toote arendamise pärast. Ettevõte asub Tõrvas, loodi 2006. aastal ja tegeleb kohukeste tootmisega. Toore tuuakse sisse, tooted valmistatakse kohapeal ning müüakse Läti, Leedu ja Eesti müügikettidele.

Ettevõte alustas kaheksa inimesega ja annab nüüd tööd 42-le. Eriti positiivne on see, et põhikaadri moodustavad naised. Neil on paraku meestega võrreldes raskem piirkonnas tööd leida. Tulevikus plaanib ettevõte laieneda, selleks on ostetud ka kinnistu Tõrvas.

Parima ettevõtluse edendaja auhind läks MTÜle Valgamaa Partnerluskogu, mis tegeleb kogukonna ettevõtluse arendamise ja ettevõtjate koostöö toetamisega.

------------------------------------------

Auhinnad

Parim tootmisettevõte
AS Ritsu

Parim uustulnuk
Delibalt Production OÜ

Parim teenindusettevõte
AS Silva-Agro

Ettevõtluse edendaja
MTÜ Valgamaa Partnerluskogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles