Ene Reedi sai õiguse kandideerida

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeerium.
Siseministeerium. Foto: Toomas Huik / Postimees

Valimisliidu Otepää Kodanik nimekirjas kandideerida soovinud Ene Reedi jäeti Otepää vallasekretäri otsusega esialgu kandideerimisvõimalusest ilma. Täna, 4. oktoobril pärast siseministeeriumi järelevalvet ning ettekirjutust Otepää vallale taastati Reedi avaldatud pressiteate kohaselt tema õigused ning ta kanti valimisliidu Otepää Kodanik nimekirja.

Käesoleva aasta juulis esitas Reedi Otepää vallale taotluse enda ja oma alaealise lapse sissekirjutamiseks Otepääle. Naise sõnul on tegemist tema koduga, kus nad elavad abikaasa Teet Reedi ja lastega juba mitu aastat ning lapsed kasutavad Pühajärve põhikooli sõitmiseks valla koolibussi neljandat aastat.

Otepää vald keeldus sissekirjutusest põhjendusega, et Reedide pere majal pole kasutusluba, kuigi samasse majja on mitu aastat tagasi elama märgitud enamik Ene Reedi pereliikmetest. Asi tuli avalikuks alles siis, kui Reedi esitas kandideerimisavalduse valimiskomisjonile. Otepää valimiskomisjon keeldus teda valimisliidu Otepää Kodanik nimekirja registreerimast, kuna ta ei olnud 1. augusti seisuga valla elanik.

Pärast kaebuste esitamist Valga maakonna valimiskomisjonile ning Vabariigi valimikomisjonile algatas siseministeerium järelevalve Otepää valla tegevuse osas. Ministeerium tuvastas Reedi teatel menetluse käigus, et vald on toiminud ebaseaduslikult ning kohustas Otepää valda Ene Reedi sisse kirjutama.

Valimisliidu Otepää Kodanik esinumbri Kuldar Veere ütles, et valimisliidu kampaaniat on igati püütud takistada ning kõrvaltvaatajale võib seetõttu tunduda nende tegevus pideva sõdimisena. «Kuid nagu erapooletute ametkondade järeldused näitavad, ei sõdi me lihtsalt sõdimise pärast, vaid see on senise Otepää võimu puhul ainus võimalus seadused maksma panna, kahjuks ...»

Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Allar Jõks, kes vaidluse lahendamiseks pidas vallaga läbirääkimisi, märkis, et õnneks lahenes seekordne vaidlus kohtusse pöördumata. «Kodanikujulgus ja leppimatus ebaõiglusega viisid järjekordselt sihile. Kindlasti julgustab selline kogemus oma õiguste eest seisma ja sisendab usku Eesti riigi toimimisse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles