Politsei kontrollib helkureid ja rattatulesid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Postimees

Täna, 19. novembril on kogu Eestis politsei teravdatud tähelepanu all jalakäijahelkurite ja jalgrattatulede kasutamine ning tuletatakse meelde pimeda ajaga kaasnevaid liiklusohte.

Politsei- ja piirivalveameti liiklusbüroo komissari Riho Tänaku sõnul on pimedal ajal liiklemisel enese võimalikult nähtavaks tegemine hädavajalik.

«Kõige ohustatum liiklejate grupp on asulavälistel teedel liikuvad jalakäijad, ent ka linnakiirustel kokkupõrkel võivad olla väga traagilised tagajärjed. Seetõttu tuleks ka linnas liikudes alati helkurit kanda,» rääkis Tänak. Tema sõnul täidavad ohutuse eesmärki ka jalakäijale ja jalgratturile kehtestatud liiklusreeglid, mistõttu tuleb neid alati järgida.

Homse päeva jooksul kontrollib politsei nii jalgrattatulede kui jalakäijahelkurite kasutamist ning seda nii asulas kui asulavälistel teedel. Samuti kontrollib politsei jalakäijate ja jalgratturite liiklusreeglite täitmist.

Jalgrattal on kohustuslik ees valge ja taga punane helkur ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur. Pimedal ajal liikudes peab jalgrattal põlema ees valge ja taga punane tuli.

Jalakäijal on pimedal ajal või halva nähtavusega liikudes kohustuslik kanda helkurit või valgusallikat.

Helkurit on soovitatav kanda sõiduki tuledega samal kõrgusel ehk umbes 50–80 sentimeetrit maapinnast. Kui kantakse ainult üht helkurit, tuleb see kinnitada keha sõiduteepoolsele küljele. Tähtis on, et rippuv helkur jope või mantli allserva alt välja ulatuks ning oleks nähtav võimalikult mitmest küljest. Helkur on vajalik ka linnatänaval, kus tänavavalgustus ei ole alati kõikjal piisav või lausa puudub.

Tänavu kümne kuu jooksul on pimedal ajal vigastada saanud 51 ja hukkunud kuus jalakäijat. Kuuest pimedal ajal hukkunud jalakäijast puudus helkur kahel inimesel. Vigastada saanud 51 jalakäijast ei olnud helkurit 47 inimesel. 39 jalakäijaga pimedal ajal juhtunud õnnetusest toimusid asula sees.

Maanteeamet on politsei- ja piirivalveametile üle andnud 22 000 helkurit, mida politsei liiklusjärelevalve käigus jagab. Täiendavalt on politseile jagamiseks helkureid andnud ka ERGO, RSA ja If Kindlustus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles