Valgamaa õpilased asuvad harima nooremaid kaaslasi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katlamaja asub Lüllemäe põhikooli taga paiknevas kõrvalhoones ja seega kooliperele otsest ohtu polnud.
Katlamaja asub Lüllemäe põhikooli taga paiknevas kõrvalhoones ja seega kooliperele otsest ohtu polnud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tervise arengu instituudi noorte terviseteemaliste projektide konkursile TEIP ehk Tervist Edendava Idee Projekt saabus sel aastal 82 tööd, neist 57 põhikooli ja 25 gümnaasiumi vanuserühmast. Teiste hulgas osales konkursil edukalt Lüllemäe põhikooli 9. klass, kes sai oma terviseteemaliste töötubade projekti eest nooremas vanuserühmas teise koha.
 

Oma projektides keskendusid noored enim liikumise ja sportimise võimaluste parandamisele, et leida arvuti taga istumisele alternatiive, samuti soovitakse parandada toitumisharjumusi.

Instituudi projektijuhi Reelika Viitamehe sõnul olid projektid hästi läbimõeldud ja noored täis sihikindlust need ka kindlasti ellu viia. «Eriti tugevalt olid kokku pandud põhikooli vanuserühma projektid, kus tahe ise asju teha ja muuta oli eriti tuntav,» märkis Viitamees.

Projektide hindamisel lähtus žürii idee atraktiivsusest, huvitavast teostusviisist, jätkusuutlikkusest, sihtgrupi suurusest ja mõjust tervisekäitumise harjumuste kujundamisele. Samuti jälgiti läbimõeldud tegevuskava olemasolu ning idee uudsust.

Noorema vanuserühma parimaks projektiks valis žürii Paide avatud noortekeskuse oma, milles noored ehitavad ja meisterdavad ise seikluskasvatuseks vajaminevad osavusvahendid, mida edaspidistes tegevustes kasutatakse.

Lüllemäe põhikooli 9. klass aga viib nooremate klasside seas läbi terviseteemalised töötoad, mille sõnumitest ja laste soovidest tehakse pöördumised täiskasvanutele ja lastevanematele. Projektijuht on Liisa-Maria Ansi.

Kolmanda koha saanud Miina Härma gümnaasiumi 8.a klass teeb koomiksi energiajookide kahjulikkusest.

Vanemas vanuserühmas võitis Tondi põhikooli «Pontšikujooks». Selle mõte on noortele selgitada, kui palju tuleb liikuda, et kulutada ühe pontšiku söömisel saadud energia. Selleks viiakse läbi kahetunnine linna liikumismäng, mil õpetatakse ka tervislikku toitumist.

Teise koha pälvinud Haapsalu kutsehariduskeskuse projekt hõlmab nelja väiksemat tervisekampaaniat, millega loodetakse muuta noorte suhtumist toitumisse ja oma tervise hoidmisse. Kolmas võidukas projekt oli Järvakandi avatud noortekeskuse ja Järvakandi gümnaasiumi «Ole terve!», mis näeb ette seikluspargi ehitamise.

Võitjad saavad igaüks kuni 640 eurot oma terviseprojekti elluviimiseks. Lisaks ootab parimaid projekte ka seiklusmatk nende enda valikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles