Juhid kipuvad sündmuskohalt lahkuma

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elvas 21. novembril juhtunud liiklusõnnetuse toimumispaik
Elvas 21. novembril juhtunud liiklusõnnetuse toimumispaik Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Eile, 21. novembril juhtus Tartumaal kaks liiklusõnnetust, mille osalised lahkusid omavoliliselt sündmuspaigalt. Politsei tuletab meelde, et inimvigastustega liiklusõnnetuse korral ei tohi selle osapooled politsei loata sündmuspaigalt lahkuda. Ka õnnetuste puhul, kus tegu pelgalt plekimõlkimisega, tuleb esmalt juhtunu asjaolud fikseerida ja vastavad dokumendid vormistada.

Eile hommikul juhtus liiklusõnnetus Tartus, kus ristmikul vasakpööret sooritanud Hyundai juht ei andnud teed vastu liikunud jalgratturile ning toimus kokkupõrge. Pärast õnnetust viis autojuht ratturi koju ning alles seejärel teavitas juhtunust politseid. Ka kutsuti ratturi kodukohta kiirabi, kes tuvastas isikul vigastused ning toimetas ta traumapunkti.

Kuna autojuht oli koos masinaga sündmuspaigalt lahkunud, puudus politseil võimalus avariijärgse olukorra uurimiseks. Ka muutus oluliselt keerukamaks tunnistajate küsitlemine, sest teate saamise viivitus oli piisavalt suur ja pealtnägijad olid sündmuspaigalt lahkunud.

Sarnane juhtum leidis aset eile hommikul ka Elvas, kus Toyota juht sõitis otsa rattasadulas ülekäigurada ületanud lapsele. Politsei saabumist ei jäädud ootama ning sõidukijuht koos viga saanud lapse emaga läksid haiglasse. Et avariiline Toyota lahkus sündmuspaigalt, puudus siingi politseil vahetu võimalus õnnetuse asjaolude täpsemaks uurimiseks.

Politsei tuletab meelde, et kui liiklusõnnetuses on inimesed viga saanud, tuleb sellest viivitamatult hädaabinumbril teada anda. Kindlasti ei tohi sündmuspaigal sõidukeid liigutada või sündmuspaigalt lahkuda enne politsei saabumist. Sündmuskohalt võib lahkuda, kui politseiametnikud ise selleks loa annavad.

Sündmuskoha uurimisel on oluline, et politseile jääks sõidukite avariijärgne paigutus, mille põhjal uurida nende liikumissuunda, kiirust, pidurdusteekonda ja muid menetluses olulisi tõendeid.

Sündmuspaigalt lahkumisega ei tohi kiirustada ka siis, kui viga on saanud vaid masinad. Kui juhid on süüdlase osas ühel meelel, tuleb enne autode liigutamist vormistada kirjalikult oma arvamus, nimetada selles kahju tekitaja ning seda oma allkirjaga ka kinnitada.

Lõuna prefektuuri avariiteenistuse vanem Kaido Iste ütles, et liiklusõnnetuste juhtudes kaotavad paljud inimesed pea ning käituvad vastavalt intuitsioonile. «Siinkohal soovitab politsei aga jätta meelde üks ja kõige olulisem seadusest tulenev tõde. Kui liiklusõnnetuses on inimesed viga saanud, tuleb esmajoones sellest teavitada häirekeskust ning edasi tegutseda vaid sealt saadud korralduste kohaselt,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles