Kontroll tõi kaasa kümme väärteomenetlust

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevukaas. Pilt on illustratiivne.
Kaevukaas. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Keskkonnainspektsioon ja politsei kontrollisid novembri lõpus Lõuna-Eestis tegutsevaid metalli kokkuostjaid ning avastasid üheksas kokkuostupunktis rikkumisi. Kontrolli tulemuste põhjal alustas keskkonnainspektsioon 10 väärteomenetlust. Ühtlasi võeti kokkuostjatelt ära üle kahe tonni ebaseaduslikult kokku ostetud metallijäätmeid.
 

Kontrollreidid toimusid kuues maakonnas: Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Valga-, Viljandi- ja Võrumaal. Kokku külastasid kontrollijad kokku 21 kokkuostupunkti.

Kui üldiselt ei olnud kontrollijatel ettevõtetesse pääsemisega probleeme, siis ühe Võru- ja ühe Põlvamaa ettevõtte ruumidesse sisenemiseks tuli võtta kohtunikult läbiotsimise määrus. Mõlema koha suhtes olid kahtlused, et seal võib olla ebaseaduslikult vastu võetud metallijäätmeid.

Kontrollimisel leitigi ettevõtetest kaablit, mida tohib kokku osta ainult jäätmeseaduses loetletud isikutelt. Samuti leiti akud, mille kokkuostmiseks ettevõtetel luba puudus.

Reidi tulemusena on asitõenditena arvele võetud 1056 kilo alumiinium- ja vaskkaablit, 1020 kilo akusid, lisaks on ühes Tartus asuvas kokkuostupunktis mitmesaja kilogrammi vaskkaabli osas dokumentide kontroll veel pooleli.

Ühes Valga kokkuostukohas leidsid kontrollijad raudteerööpad ja kaevukaaned, mille osas anti korraldus neid mitte enne realiseerida, kui dokumendid on üle kontrollitud. Väidetavalt olid kõik nõutavad dokumendid olemas, kuid asusid teises maakonnas olevas peakontoris.

Lisaks tuvastasid kontrollijad mitmes maakonnas ohtlike jäätmete, see tähendab romusõidukite või nendest eraldatud osade vastuvõtmine ilma vastava jäätmeloata.

Keskkonnainspektsiooni keskkonnakaitse osakonna peainspektor-nõuniku Tarmo Tehva sõnul näitavad kontrolli tulemused, et olenemata sellest, kas on tegemist Lõuna-Eesti maakondade või Harjumaaga, on põhiprobleemid samad. Tihtipeale võetakse vastu metallijäätmeid, mille kokkuostuks luba puudub ega pöörata piisavalt tähelepanu, kellelt kaablit või muid kokkuostu piiranguga metallijäätmeid kokku ostetakse.

Jäätmeseaduse järgi saab ebaseadusliku metalli kokkuostu eest määrata füüsilisele isikule trahvi kuni 300 trahviühikut ehk 1200 eurot ning juriidilisele isikule kuni 32 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles