Eesti keel ja kultuur saavad tuge

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riik toetab järgmisel viiel aastal jätkuvalt eesti keele arendamist. Muu hulgas tähendab see uute sõnaraamatute väljaandmist, keeleuurimuste avaldamist ning keele populariseerimist, andis teada haridus- ja teadusministeerium.

Haridus- ja teadusminister kinnitas riikliku programmi «Eesti keel ja kultuurimälu II» aastateks 2014–2018. Selle kohaselt toetatakse jätkuvalt eesti keele tervikkäsitluste ja andmebaaside koostamist, arendamist ja digiteerimist.

Samuti saavad toetust allikpublikatsioonide, uurimuste ja jätkuväljaannete avaldamine, humanitaarväljaannete tegevus, keelekorralduse edendamine, erivajadustega inimeste keeletoe arendamine ja teisi eesti keele tugevusse panustavaid tegevusi. Kõik programmi toel loodud andmebaasid või avaldatud väljaanded saavad elektrooniliselt ning tasuta kättesaadavaks.

Lõppenud programmiga «Eesti keel ja kultuurimälu (2009–2013)» võrreldes on uues programmis selgelt määratletud eesti keele arengukavast lähtuvad eelistegevused. Humanitaarväljaannete toetamise tingimusi on täpsustatud ning rohkem tähelepanu pööratakse toimetamistöö kvaliteedi tõstmisele. Kaalutakse ka väljakujunenud tugevate humanitaarväljaannete püsivat toetamist programmiperioodi jooksul.

Eesti keele ja kultuuri uurimist on riigiprogrammidega toetatud juba 1999. aastast. Sellega on tagatud valdkonna pidev toetus ning võimaldatud eesti keele, kirjanduse ja rahvaluule uurimiseks vajalikel arendus- ja tugitegevustel püsida, täites selle kaudu üldist põhiseaduslikku eesmärki: tagada eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimine läbi aegade.

Programmi aitasid ette valmistada lõppenud programmi juhtkomitee, Eesti keelenõukogu ja eksperdid Tartu Ülikoolist, Eesti Kirjandusmuuseumist ning kirjastusest Ilmamaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles