Mehed panevad end pakases proovile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öösel algas Utria dessant.
Öösel algas Utria dessant. Foto: Tiit Tamberg / Kaitseliit

Ida-Virumaal läks täna, 17. jaanuari esimestel tundidel talvise Utria dessandi trassile 26 neljaliikmelist võistkonda, teatas Kaitseliidu esindaja.


Võistlejatel tuleb ligi 30tunnise jõukatsumise jooksul leida umbes 300 ruutkilomeetril postkastid ja kontrollpunktid, kus võisteldakse laskmises, läbitakse miiniväli ning lahendatakse side- ja luureülesandeid.

Ilmaennustus lubab reede ööseks pehme talveilma asendumist ligi 20kraadise pakasega. Korraldajate sõnul ilm võitluste toimumist ei mõjuta.

«Täiesti normaalne Eesti talveilm,» ütles võistluse pressiesindaja. «Kogenud meestele ja naistele ei ole selles midagi uut.»

Utria dessant lõpeb laupäeva hommikupoolikul lõpujooksu finišiga Utria mälestusmärgi lähedal. Vaivara valla esindajad ning kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili annavad võitjatele üle auhinnad laupäeva õhtul Olgino seltsimajas.

Tänavusele Utria dessandile on registreerunud 26 võistkonda: 21 esindab Kaitseliitu, kolm kaitseväge, üks politsei- ja piirivalveametit ning üks võistkond on Soomest.

Kaitseliidu Tallinna malevast läheb rajale kaheksa võistkonda, nende seas ka Tallinna naiskodukaitse ning Kalevi maleva naiskonnad. Kolme võistkonnaga on väljas Pärnu ja Harju malevad, kahe võistkonnaga osalevad Järva ja Saaremaa malev ning Tartu, Jõgeva ja Valga malev on esindatud ühe võistkonnaga.

Kaitsevägi osaleb staabi ja sidepataljoni, Kuperjanovi jalaväepataljoni ning kõrgema sõjakooli võistkonnaga. Ühe võistkonna on välja pannud politsei- ja piirivalveamet ning Soomest osaleb Stadin Sissit Helsingist.

Kümme esimest lõpetajat tagavad pääsu augustis toimuvale Admiral Pitka luurevõistlusele.

Eelmise aasta Utria dessandi võitis kaitseliidu Tartu malev, teiseks jäi kaitseliidu Pärnumaa malev ning kolmandaks kaitseväe ühendatud õppeasutuste meeskond.

17.–18. jaanuaril 1919 toimunud Utria dessant oli Eesti mereväe suurim dessantoperatsioon Vabadussõjas ning selle eesmärk oli toetada maavägede liikumist Narva vabastamisel punavenelastest. Dessandis osales kuus Eesti mereväe laeva eesotsas suurtükilaevaga Lembit. Operatsioonis osales dessantpataljon 400 mehega ja 600 Soome vabatahtlikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles