2014 – suurte mõjutuste aasta Eesti välispoliitikas

Mohamed A. El-Erian
, Riigikogu liige, Valga gümnaasiumi vilistlane (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits

Alanud aasta tuleb Eesti välis- ja julgeolekupoliitikas pikemaajalisi arenguid mõjutavate sündmuste aasta. Puudutagu see siis valimisi Euroopa Liidus, NATO tippkohtumist, meie eesistumist Balti ja Põhjala koostöömudelites, kaitseväe senise missiooni lõppemist Afganistanis, piirileppe võimalikku jõustumist Venemaaga, idapartnerluse tõehetke või meie peamise liitlase USA vahevalimisi.

Euroopa Liidu suunal on meile esimene suurem sündmus juba toimunud. Läti liitumine eurotsooniga on vaieldamatult laiema ja pikemaajalise mõjuga kogu meie regiooni majanduse arengule. Läti näol on eurotsoonis meil ja meiega sarnaselt mõtlevatel riikidel nüüd uus liitlane.

Euroopa Parlamendi valimised ja uue komisjoni ametisse määramine ei too endaga kaasa põhimõttelisi muutusi. Euroopa Liidu tulevikudebati suund sõltub mitte niivõrd Brüsselist kui liikmesriikidest. Samas oleks ühenduse tervisele hea, kui valimisaasta aitaks esile tõusta ideedel, mis suunaks Euroopa poliitikat suurema ühtsuse ja konkurentsivõimelisuse poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles