Täna tähistab Euroopa 112-päeva

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 11. veebruaril tähistab Euroopa hädaabinumbri 112 päeva. Sellelt numbrilt saab õnnetusjuhtumi korral päästjaid, politseid ja kiirabi kutsuda kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. Ehkki Eesti elanikud tunnevad hädaabinumbrit 112 hästi, on vaid kolmandik teadlik, et sellelt saab abi Gibraltari väinast Lapimaani.

Häirekeskuse peadirektor Janek Laev ütles, et Euroopa 112-päev loodi just teadlikkuse ja seeläbi abi kättesaadavuse tõstmiseks Euroopa Liidus.

«Inimeste teadlikkus vajab tõstmist just selles võtmes, et 112-lt saab päästjaid, kiirabi ja politseid kutsuda kõikjal Euroopas,» rõhutas Laev. «Inimesed liiguvad palju ning vaid ühe hädaabinumbri meelespidamine lihtsustab hädaolukorras abi kutsumist ja kiirendab abi saamist kogu Euroopas.»

Euroopa Liidu riikides hädaabinumbrile 112 helistades saab abivajaja kohe ühenduse selle riigi häirekeskusega, kust kõne tehakse.

Eesti inimeste teadlikkus 112st kui Eesti-sisesest hädaabinumbrist on hea. Viimase Eurobaromeetri uuringu põhjal helistaks 90% Eesti elanikest hädaabivajaduse korral numbrile 112. Häirekeskus saab keskmiselt miljon 112-kõnet aastas, ööpäevas tuleb keskmiselt 2600 kõnet.

2013. aasta elanike rahulolu uuringu põhjal on 92% hädaabinumbrile 112 helistanud inimestest täiesti või pigem rahul häirekeskuse teenusega. Võrreldes 2011. aasta uuringuga on kasvanud nende inimeste hulk, kes jäid 112-le helistamise kogemusega väga rahule. Kõige olulisemaks peavad inimesed teenuse kättesaadavust ehk seda, et hädaabinumbril 112 alati vastatakse, järgneb vastamise kiirus.

6.–13. veebruarini kestab ka kampaania «Teeme lumest 112!». Häirekeskuse üleskutsel meisterdatakse paljudes lasteaedades üle Eesti lumest hädaabinumber 112. Päästekorraldajad külastavad lasteaedu üle Eesti ning räägivad lastele, millal ja kuidas 112-le helistada. Lumest hädaabinumbrit tegema on oodatud ka koolid, noorteringid, pered.

Häirekeskus palub lumest 112 tegemise pildid saata e-postile lumest112@112.ee, pildid pannakse üles keskuse Facebooki. Parimad saavad preemiad.

Euroopa hädaabinumber 112 loodi Euroopa Nõukogu otsusega 29. juulil 1991.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles