Gripp on nõudnud esimesed elud

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu vajas möödunud nädalal, 10.–16. veeebruarini Eestis arstiabi 4914 inimest. Kui haigestumiste üldarv kasvas 18 protsendi võrra, siis gripitaoliste haigestumiste arv suurenes samal ajal 23 protsenti. Registreeritud on ka esimesed gripist tingitud surmajuhud.

Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli 382. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Ida-Virumaal, Narvas, Tartumaal, Viljandimaal ja Läänemaal.

Enim haigestuvad jätkuvalt kuni viieaastased lapsed. Haigestumine kasvas väikelaste hulgas veidi üle 33 ja koolilaste hulgas 43 protsenti. Täiskasvanute ja vanemaealiste seas püsis haigestumine stabiilsel tasemel, kuid lähinädalateks võib prognoosida gripihaigestumiste suuremat tõusu eelkõige koolilaste, aga ka täiskasvanute hulgas.

E-Tervise SA esialgsetel andmetel vajas eelmisel nädalal haiglaravi 16 gripiviirusega patsienti. Hooaja algusest on täpsustatud andmetel hospitaliseeritud 67 patsienti, neist 20 vanusrühmas 0–4, seitse patsienti vanusrühmas 5–14; 19 vanusrühmas 15–64 ning 21 vanemaealiste vanusrühmas.

Intensiivravi vajanud gripijuhtude ülevaade põhineb Lääne-Tallinna keskhaigla, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tartu Ülikooli kliinikumi ja Pärnu haigla andmetel. Nimetatud nelja haigla andmete alusel on alates jaanuarist vajanud gripi tõttu intensiivravi 15 inimest vanuses 28–78 eluaastat.

Neli inimest vanuses 69–78 eluaastat on seejuures gripi tõttu surnud. Kõik kuulusid riskirühmadesse, kõigil oli kaasuvaid haigusi. Valdavalt oli tegu südame-veresoonkonnahaiguste, diabeedi ja kopsu- või onkoloogiliste probleemidega.

Andmed raskelt haigestunute või gripi tõttu surnud inimeste vaktsineerimise kohta kas puudusid või on kindlalt teada, et nad ei olnud vaktsineeritud. Sellest tulenevalt palub terviseamet perearstidel pöörata erilist tähelepanu vanemaealistele ja riskirühmadesse kuuluvate patisentide gripivastase vaktsineerimise vajadusele.

Sellest nädalast hindab terviseamet grippi haigestumise intensiivsust Eestis keskmiseks ning gripilevikut laialdaseks. Gripiviirustest tingitud haigestumiste osakaal kasvas 72 protsendini. Lähinädalatel on oodata haigestumise kasvu.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel hinnatakse haigestumuse intensiivsust kõrgeks Kreekas ja Soomes. Koos Eestiga hindavad haigestumise intensiivsust keskmiseks Belgia, Bulgaaria, Hispaania, Island, Malta, Prantsusmaa ja Portugal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles