Ilm muutub talvisemaks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Keskmisest kuus kuni kümme kraadi soojem ilm saab ilmateenistuse ennustuste kohaselt nädalavahetuseks läbi. Ilm ja ka teeolud muutuvad talvisemaks.

Ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljaku sõnul toob muutuse uus aktiivne madalrõhkkond. Eile, 13. märtsi keskpäeval oli see jälgitav alles kujuneva pilvespiraalina Atlandil asuva suure madalrõhuala servas. Täna areneb Islandi ja Iirimaa vahel välja uus osatsüklon, mis liigub õhtuks Norra rannikule.

Laupäeva keskööl läheneb keeris juba Stockholmile ja selle eel liikuv võimas pilvesüsteem jõuab Saaremaale ja Hiiumaale. Hakkab lörtsi sadama. Sajutsoon laieneb väga kiiresti. Hommikuks muutub sadu väga tihedaks ja katab kogu Mandri-Eesti. Lõuna- ja edelatuul tugevneb puhanguti 15-17 m/s eelkõige Saaremaal ja Liivi lahe ääres, aga võib tugevamaid puhanguid teha ka Hiiumaal ja Väinamere ääres.

Laupäeva päeval on sadu intensiivne ja õhtuks võib Eesti põhjapoolne osa 5–10 cm paksuse lörtsise kihiga kattuda. Haapsalu-Paide-Mustvee joonest lõuna pool sajab enamasti vihma. Tuul on mandril võrdlemisi nõrk ja lõunakaarest. Saartel pöördub aga keskpäeva paiku loodesse ja paisub väga tugevaks, õhtupoolikul on puhanguid 25 m/s, Saaremaal ja Hiiumaal vastu Läänemerd 28 m/s. Õhutemperatuur on napilt plusspoolel.

Õhtul pöördub tuul ka mandril loodesse ja tugevneb kiiresti. Õhutemperatuur langeb ja sadu muutub kõikjal enam lumiseks.

Pühapäeva öösel madalrõhkkond eemaldub ja selle järel kandub Eesti kohale külmem õhumass. Sajuhood tulevad lörtsi ja lumena. Puhub väga tugev loodetuul, saartel ja rannikul on puhanguid üle 20 m/s, sisemaal 15-18 m/s. Õhutemperatuur langeb alla 0°C, teepinnad külmuvad ja muutuvad libedaks.

Pühapäeva päeval jäävad sajuhood harvemaks ja tuul tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur tõuseb nulli ümbrusse, õhtul aga langeb taas miinuspoolele.

Uuel nädalal talvised ilmaolud püsivad. Praegustel andmetel läheb soojemaks alles nädala lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles