Jaama kogunenud meenutasid õuduste aegu

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Õigusvastaselt Represseeritute Liidu Memento Valgamaa Ühenduse esimehe Enno Kase sõnul tuleb äärmiselt valvas olla idanaabri suhtes, kes Ukrainas oma tõelist palet näitamas on.
Eesti Õigusvastaselt Represseeritute Liidu Memento Valgamaa Ühenduse esimehe Enno Kase sõnul tuleb äärmiselt valvas olla idanaabri suhtes, kes Ukrainas oma tõelist palet näitamas on. Foto: Eveliis Eek / Valgamaalane

Sel sumedal märtsikuu päeval,
mil udu oli emmanud maa.
Sai algust siis eestlaste vaeval,
ees haigutas Siberi tee.
Kus varem olid kõlanud laulud,
kus hõisanud nooruse rind,
seal kõlasid valusad karjed ja täitus pisaraist Eestimaa pind.

Just selliste ridadega algas luuletus, mille Ernst Kase saatis oma emale, kes küüditati Siberisse 1949. aasta 25. märtsil Puka jaamast abikaasa, tütre ja pojanaisega.

Ernst Kase on nüüdseks meie seast lahkunud, kuid tänu tema õele Aino Metsale said ülalkirjutatud ridadega algavat luuletust täies mahus kuulda kõik, kes tulid teisipäeval Keeni raudteejaama ohvrite mälestuskivi juurde küüditamise mälestusüritusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles