Kirik saab uue bareljeefi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Otepää vallavalitsus kuulutas koostöös riigikantseleiga 7. aprillil välja Eesti lipulugu tutvustava bareljeefi ideekonkursi, teatas vallavalitsuse kommunikatsioonijuht. Tööde esitamise tähtaeg on 28. mai, võitja tehakse teatavaks Eesti lipu päeval, 4. juunil.

Sellel aastal möödub 130 aastat sinimustvalge rahvuslipu pühitsemisest Otepää pastoraadis. 1935. aastal avati Otepää kiriku lääneseinal skulptor Voldemar Melliku loodud Eesti lipu lugu tutvustavad bareljeefid. Need hävitati 1950. aastal. Bareljeefid taastas skulptor Mati Varik ja need taasavati 1989. aastal.

Selleks, et rahvuslipu pühitsemist väärikalt tähistada, otsustas Otepää vald koostöös partneritega jätkata Eesti lipuloo tutvustamist Otepää Maarja kiriku juures ning algatada ideekonkursi loomaks uut lipulugu tutvustavat bareljeefi.

Loodav bareljeef peaks selgitama Eesti lipu tähendust, kajastades mõnd pöördelist sündmust või hetke lipuloos. Konkursil võivad osaleda üksikisikud alates 18. eluaastast, grupid, ühendused, koostöövõrgustikud, ettevõtted ja organisatsioonid. Konkursi auhinnafond on 5000 eurot.

Žürii koosseisus on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti lipu seltsi, muinsuskaitseameti, Eesti Evangeelse Luteri Kiriku, Otepää koguduse, riigikantselei ja Otepää valla esindajad. Žürii esimees on Eesti üliõpilaste seltsi esindajana Tõnis Lukas.

«On tähendusrikas, et Eesti lipulugu kujutava bareljeefi ideekonkurss kuulutati välja 7. aprillil, mis on Eesti üliõpilaste seltsi asutamiskuupäev,» rääkis Tõnis Lukas. «Oleme Eesti lippu ja sellega seonduvaid traditsioone alati au sees hoidnud. Lisaks seltsile ja Eesti rahvale hoiavad sinimustvalget väärikalt ajaloolise lipu igapäevakoduks olev Eesti Rahva Muuseum ja tema kirikliku õnnistamise paik Otepää.»

Konkursi tingimuste kohta saab lisainfot Otepää valla kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles