Uued rahatähed sunnivad uuendama rahakäitlusseadmeid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue 10-eurose kujunduse avalikustamine
Uue 10-eurose kujunduse avalikustamine Foto: Eesti Pank

Eesti Panga teatel hakkavad selle aasta 23. septembril euroala keskpangad ja sealhulgas Eesti Pank ringlusse laskma uue kujunduse ja turvaelementidega 10euroseid rahatähti. Uute 10euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid.

Rahakäitlusseadmete ja autentimisvahendite tehniline valmisolek tagab selle, et käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt. Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus uute 10euroste vastuvõtmisest keelduda.

Rahatuvastusseadme puudumise või selle rikke korral saab uute rahatähtede ehtsust tuvastada ka nelja lihtsalt kontrollitava turvaelemendi abil: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel. Turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähte vaadata vastu valgust, kallutada enda ees edasi-tagasi ja kompida selle pinda.

Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Seadmetega vajalike katsetuste läbiviimiseks uute 10eurostega tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga.

Euroopa Keskpanga veebilehel on avaldatud seadmete nimekiri, mis suudavad tuvastada uut viieeurost. Seda nimekirja täiendatakse 10eurost tuvastavate seadmete loeteluga.

Uue 10eurose rahatähega põhjalikumaks tutvumiseks korraldab Eesti Pank enne 10eurose käibeletulekut sularahakäitlejate koolitusi Tallinnas, Tartus ja mujal Eestis. Täpsem info koolituste kohta avaldatakse veebilehel ja erinevaid sihtrühmi teavitatakse e-kirja teel. Huvi korral võib Eesti Pangaga ühendust võtta.

Lisaks sellele saadab Euroopa Keskpank juunis kõikidele sularahakäitlejatele üle Eesti uut 10eurost tutvustava trükise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles