Leiti mürsk ja miinid

Piret Karu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaaegsed lõhkekehad. Foto on illustreeriv.
Sõjaaegsed lõhkekehad. Foto on illustreeriv. Foto: Päästeamet

Laupäeval, 26. aprillil teatati lõhkekehade leiust Valgamaalt Helme vallast Karjatnurme külast, kust oli leitud 76 mm mürsk ja kolm 120 mm miinipildujamiini.

Lõhkekehi tuli nädalavahetusel välja paljudest paikadest üle Eesti, sealhulgas Lõuna-Eestist. Valgamaalt neid teadaolevalt mujalt peale Karjatnurme ei leitud.

25. aprilli käisid demineerijad Võrumaal Urvaste vallas Kassi külas, kust põllutööde käigus leiti 122 mm soomustläbistav mürsk. Demineerijad võtsid mürsu oma valdusesse, kuid kuna mürsk ei sisaldanud lõhkeainet, siis polnud hävitamine vajalik.

26. aprillil teatati lõhkekeha leiust Tartumaalt Konguta vallast Majala külast, kust oli leitud 76 mm mürsukest. Demineerijad võtsid mürsukesta endaga kaasa.

26. aprillil sai häirekeskus teate lõhkekeha leiust Tartumaalt Tartu vallast Nõela külast, kust oli leitud käsigranaat. Demineerijad võtsid leiud hävitamiseks oma valdusesse.

27. aprillil sai häirekeskus teate lõhkekeha leiust Tartumaalt Võnnu vallast Lääniste külast, kus põllutöödel tuli maapõuest välja vigastatud sütikuga miinipilduja miin. Demineerijad hävitasid ohtliku lõhkekeha leiukohas.

27. aprilli õhtul leidis vanaraua otsija Võrumaalt Võru vallast Lompka küla metsast 15 mürsku ning kolm õppeotstarbelist tanki roomikumiini. Demineerijad hävitasid mürsud hävituskohas.

Demineerijad tuletavad meelde, et lõhkekeha leides ei tohi seda puudutada. Leiust tuleb minna eemale ning teavitada numbril 112. Kõik lõhkekehad on toodetud sõjapidamise eesmärgil ning mõeldud tapmiseks, vigastuste või suurte purustuste tekitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles