Abituriendid taas eksamipingis

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigieksami materjalid
Riigieksami materjalid Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 5. mail teevad gümnaasiumite ja kutseõppeasutuste lõpetajad inglise keele riigieksamit. Eksamile on registreerunud pea 8000 eksaminandi.

Täna viiakse läbi eksami kirjutamis-, kuulamis- ja lugemisosa, suulise osa intervjuud toimuvad koolides 6.–12. maini.

Sellest aastast peab õpilane gümnaasiumi lõpetamiseks sooritama eesti keele või eesti keele teise keelena, matemaatika ja võõrkeele eksami. Võõrkeele eksamiks said eksamisooritajad valida eksami inglise, prantsuse, saksa või vene keeles.

Uuendatud õppekava, mis võõrkeeltes toetub Euroopa keeleõppe raamdokumendi põhimõtetele ja Euroopa Nõukogu ühtsele keeleoskustasemete kuueastmelisele süsteemile, toob kaasa eksamitulemuste esitamise keeleoskuse tasemena.

Õpilased, kes saavutavad inglise keele riigieksamil 50–74 protsenti maksimaalsest tulemusest, saavad B1-keeleoskustaseme tunnistuse; 75–100 protsenti maksimaalsest tulemusest saavutanutele väljastatakse B2-tasemel keeleoskust tõendav tunnistus. Keeleoskuse taseme omistamise eeltingimus on, et ühegi osaoskuse tulemus ei tohi olla 0.

Inglise keele riigieksam valmistatakse ette Eestis; prantsuse, saksa ja vene keele riigieksamid on asendatud rahvusvaheliste eksamitega.

Rahvusvahelised prantsuse keele eksamid DELF B1 ja B2 viidi läbi koostöös Prantsusmaa rahvusvahelise pedagoogikauuringute keskusega CIEP (Centre International d`Études Pédagogiques) aprillis, eksamil osales 145 eksaminandi.

Erinevatele rahvusvahelistele saksa keele eksamitele on käesoleval õppeaastal registreerunud 213 õpilast, SA Innove koostööpartnerid on Saksamaa välismaise koolihariduse keskus ja Goethe Instituut. Goethe Instituudi B1- ja B2-taseme eksamid toimuvad 12.–16. maini, samal ajal toimuvad ka vene keele riigieksameid asendavad rahvusvahelised eksamid B1- ja B2-tasemel, millele on registreerinud 269 õpilast.

Lisaks oli õpilastel võimalus riigieksamitele registreerimisel esitada tunnistus haridus- ja teadusministeeriumi poolt tunnustatud rahvusvahelise inglise, prantsuse, saksa või vene keele eksami sooritamise kohta vähemalt B1-tasemel, millega loetakse kohustuslik võõrkeele riigieksam sooritatuks. Seda võimalust kasutab tänavu 275 õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles