9400 last jookseb heategevuse nimel

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heategevuslik teatejooks
Heategevuslik teatejooks Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel neljapäeval, 8. mail tuleb kokku koguni 9400 last, et joosta 20 linnas üle Eesti toimuval heategevuslikul teatejooksul. Teatejooksul osalemisega kutsuvad lapsed kõiki üles mõtlema liikumisvõime kaotanud lastele, kelle ravi heaks saab annetada, helistades numbril 900 7777 (kõne hind 7 eurot).

Teatejooksu ühe eestvedaja Erik Pallase sõnul on tänavu oodata jooksma pea sama palju lapsi kui rekordaastal kahe aasta eest.

«Laste aktiivne osavõtt teeb suurt rõõmu. On oluline, et lapsed õpiksid rõõmu tundma liikumisest ning samas õpiksid juba noorelt head tegema. Osalemisega annavad lapsed panuse oma eakaaslaste raviks, kes on liikumisvõime kaotanud. Loodame väga, et täiskasvanud hindavad laste aktiivsust ja soovi head teha ning annetavad heategevustelefonile helistades,» lausus Pallase.

Teatejooks on Eesti suurim laste- ja noortespordiüritus ning ühtlasi suurim üritus, kus lapsed ise annavad oma panuse heategevuse heaks.

Sündmus toimub neljapäeval, 8. mail korraga 20 Eesti paigas: Tallinnas, Elvas, Haapsalus, Jõgeval, Kuressaares, Kohtla-Järvel, Kärdlas, Narvas, Otepääl, Paides, Raplas, Põlvas, Pärnus, Rakveres, Sillamäel, Tartus, Toilas, Valgas, Viljandis ja Võrus. Suurim osalejate arv on taas kord Pärnus (1360 last), järgnevad Tallinn (1271) ja Tartu (972).

Otepää keskväljakul stardib kell 14 teatejooksule 183 last, jooksu avab Otepää vallavanem Kuldar Veere. Lastele teevad soojendusvõimlemist Audentese noorsportlased eesotsas suusahüppaja ja kahevõistleja Kristjan Ilvesega.

Valga kesklinnas avab jooksu maavanem Margus Lepik, jooksma läheb 443 last.

Teatejooksu stardipaugu annab Tallinnas Vabaduse väljakul president Toomas Hendrik Ilves. Tartu jooksu avavad linnapea Urmas Kruuse ja Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli, teistes linnades viivad jooksu avamise läbi samuti kohalikud juhid.

Laste soojendusvõimlemist juhendavad tuntud sportlased, näiteks Tallinnas Roman Fosti ja Pirgit Püü, Tartus Kaire Leibak, Pärnus Raio Piiroja, Elvas Kauri Kõiv ja Grete Gaim ja paljud teised. Teatejooksul võitjaid välja ei selgitata, oluline on osavõtt. Lapsed jooksevad teatejooksu särkides, mis liikumisaasta «Terve Eesti eest!» puhul on tavapärase punase asemel sinist värvi.

Täiskasvanud saavad teatejooksul osalevate laste panust ning liikumisvõime kaotanud laste ravi toetada, helistades ülaltoodud heategevusnumbril. Kogutud annetused lähevad seitsmeaastase Astridi, 14aastase Gerry ning teiste liikumisvõime kaotanud laste raviks Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskuses.

Astridil on kaasasündinud aju arenguhäire ja seljaajusong. Kuigi sündides anti talle elulootust vaid mõneks päevaks, pidas visa tüdrukuke vastu. Praeguseks liigub rõõmsameelne väike Astrid iseseisvalt ratastooliga, kasutab seisulauda ja astub raami toel ise samme.

Enneaegsena sündinud Gerryl tekkis hapnikupuuduse tõttu ajukahjustus – tal on laste tserebraalparalüüs. Pärast rasket operatsiooni ning pikka taastusravi sai Gerry hakata liikuma kahe harkkepi toel. Teatejooksust kogutavate annetuste abil soovib energiline ja alati naerusuine Gerry hakata treenima kõnnirobotil, et jõuda lähemale oma unistusele liikuda ühel päeval ainult ühe harkkepiga.

Teatejooksu korraldab spordivõistluste korraldamise ja sportlaste esindamisega tegelev MTÜ Tallinnmeeting juba aastast 2006. Teatejooksu suurtoetajad on kultuuriministeerium, Värska Vesi ja Kalev.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles