Lõuna-Eestis müriseb taevas

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola ründelennukid SU-22
Poola ründelennukid SU-22 Foto: Eesti Kaitsevägi

Eile, 12. mail saabusid Kevadtormile Poola ründelennukid SU-22 ja transpordilennuk CASA 295, mis tõi Eestisse Poola kontingendi ning nende varustuse.

Kolm ründelennukit hakkavad Kevadtormi käigus sooritama lahingulende õppuste alale Lõuna-Eestis. Õhuväe staabiülema kolonelleitnant Riivo Valge sõnul on praegu plaanis kaks väljalendu päevas ning Poola lennukid hakkavad Eesti õhuväe juhtimisel Eesti üksuseid tulega toetama.

«Nad hakkavad sõbralike õhuvägede koosseisus ründama vastaste vägesid. Nende tegevuse planeerib Eesti õhuvägi ning tulejuhid koordineerivad nende imiteeritud tuld. Ühtegi pommi nad küll reaalselt ei viska, kuid lahingprotseduurid tehakse reaalselt vägede osavõtul läbi,» sõnas kolonelleitnant Valge.

Koos möödunud nädalal saabunud õhutõrjeüksusega on Poola esindatud pea 100 kaitseväelasega. Raketisüsteemiga SA-8 relvastatud õhutõrjeüksuse ülesanne on kindlustada Kevadtormil Ämari lennubaasi kaitse.

Poola kontingendi ülema, kolonel Jerzy Palubiaki sõnul osaleb Kevadtormil lisaks sõduritele 40 ühikut tehnikat. Poola kontingent on USA ja Läti üksuste järel suuruselt kolmas Kevadtormil osalev väliskontingent.

Ämaris maandunud kolm Su-22 tüüpi ründelennukit on Nõukogude päritolu, kuid oluliselt moderniseeritud õhumasinad. Seda tüüpi lennukid on peamiselt mõeldud maapealsete sihtmärkide õhust ründamiseks ning just sellist stsenaariumi hakkavad lennukid Kevadtormil ka läbi mängima. Nende relvastusesse kuuluvad kaks 30 mm kiirlaske suurtükki ning mitmesugused õhk-maa-tüüpi raketid ja pommid. Enesekaitseks on Su-22 relvastatud ka õhk-õhk-tüüpi rakettidega. Su-22 võib lennata ka ülehelikiirusega.

Sama üksuse lennukid osalesid Kevadtormil ka eelmisel aasta. Lisaks Poola ründelennukitele ja Eesti õhuväe masinatele viibivad Ämaris Balti õhuturbemissiooni raames ka neli Taani F-16 tüüpi hävitajat.

Poola relvajõudude relvastusse kuuluvad Nõukogude päritolu raketisüsteemid on hiljuti moderniseeritud ning varustatud nüüdisaegsete sensoritega. Mobiilne relvasüsteem on monteeritud amfiibsetele ratasveokitele. Ühele veokile on paigutatud kuue raketi konteinerid.

Kevadtorm on kaitseväe suurim õppus, millest sel aastal võtab osa 6000 kaitseväelast, kaitseliitlast, reservväelast ning liitlasriikide üksused. Õppus hõlmab Põlva, Tartu, Valga, Viljandi ja Võru maakondi, Ämari lennubaasi ning Pärnumaad. Põhiosa tegevusest viiakse läbi Valgamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles