Tuhanded dokumendid kaotavad kehtivuse

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eeloleval puhkuste perioodil kaotab kehtivuse kokku ligi 190 000 erinevat liiki isikut tõendavat dokumenti.

Lähenevate puhkuste eel, mil käiakse tavapärasemast rohkem reisimas, avastatakse liiga tihti viimasel hetkel, et puhkusereisiks vajalikud dokumendid on aegunud. «Stressi ja närvikulu vältimiseks soovitame kindlasti üle vaadata, kas teie ID-kaart, pass või elamisloakaart kehtivad,» ütles politsei- ja piirivalveameti isikutuvastuse ja dokumendibüroo juht Tiit Roosik.

Kehtiva reisidokumendita ei saa ületada Euroopa Liidu välispiiri ning kehtiva dokumendi nõue on ka reisimisel Euroopa Liidu piires. Elamisloakaardi kasutajatel peab kehtiva reisidokumendi kõrval olema kaasas ka kehtiv elamisluba.

On kolme liiki tüüpolukordi, kust inimesed võivad ennast leida, kui pole reisimise eel oma dokumentidele piisavalt tähelepanu pööranud. Peamiselt avastatakse reisile minnes lennujaamas, et sihtriiki sisenemiseks peab pass kehtima kuus kuud, kuid hetkel kehtiv pass seda aega ei kata. Teiseks ei leita päev enne reisiaega pakkima asudes üles oma dokumenti. Mõlemal juhul ei ole võimalik planeeritavale reisile minna.

Omaette juhtumid on kooliekskursioonid, kus lapsel tekib vajadus kasutada reisimiseks dokumenti, mida igapäevaselt ei kasutata. «Dokumendi kontrollimiseks kulutatud kümme minutit kaalub kuhjaga üles need probleemid, mis võivad tekkida ära jäänud reisist,» tõdes Roosik.

Et dokumendi taotlemine oleks mugav, saab näiteks uue ID-kaardi taotleda posti teel või e-posti teel. Passi ja elamisloakaardi taotlemiseks tuleb teenindusbüroosse kohale tulla, sest on vajalik sõrmejälgede hõivamine. Dokumentide kättesaamiseks tuleb aga isiklikult büroosse kohale tulla.

Selleks et teenindus sujuks büroos kiirelt, saate palju ise ära teha: broneerige omale teeninduseks sobiv aeg politsei- ja piirivalveameti kodulehel, võtke kaasa foto ja makske enne ära riigilõiv. Soovitame tulla uut dokumenti taotlema kuu keskel või lõpus, siis on teenindusbüroodes vähem rahvast.

Lisainfot dokumentide taotlemise kohta saab vaadata politsei- ja piirivalveameti kodulehelt või politsei infotelefonilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles