Kevadtormile jõudis mobiilne radar

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadtormile jõudis mobiilne radar.
Kevadtormile jõudis mobiilne radar. Foto: Eesti Kaitsevägi

Teisipäeva hilisõhtul alustas Kevadtormil tööd õhuväe mobiilne radar Ground Master 403.

Sama päeva varahommikul Muhust teele asunud radar jõudis Tõrva lähistele sama päeva pärastlõunal. Tegemist oli õppuse Kevadtorm 14 plaanides ettenähtud ümberpaigutamisega.

Radar asub statsionaarselt Muhu saarel, Kevadtormi ajaks on ta toodud õppuse piirkonda.

«Mobiilse radari meeskond peab vähemalt kaks korda aastas harjutama ümberpaigutamist ja tegutsemist varupositsioonil,» ütles õhuseiredivisjoni ülem major Hardi Lämmergas. «Kuna Kevadtormi piirkond ei ole veel piisavalt kaetud õhuseire võimekusega, siis radari toomine Lõuna-Eestisse aitab kaasa õhuoperatsioonide juhtimisele, eriti õhuruumi turvalisuse suurendamisele.»

Teisipäeva varahommikul pakkisid õhuseiredivisjoni kaitseväelased radari Muhus kokku. Pärast enam kui kahesajakilomeetrilist rännakut võeti radar uuel positsioonil taas lahti. Radar paigutati eelnevalt planeeritud positsioonile, seati töökorda ning juba hilisõhtul alustas radar oma tavapärast tegevust. «Radari ümberpaiknemine kulges plaanipäraselt. Tehnika toimis tõrgeteta ning meeskond tegutses professionaalselt,» ütles Lämmergas.

Ground Master 403 on Prantsuse-USA ühisfirma Thales-Raytheon Systems toodetud moodne keskmaaradar. Radari «nägemiskaugus» on kuni 470, vaatluskõrgus kuni 30 kilomeetrit. Radar suudab määrata lendavate objektide asukohti kolmemõõtmelises ruumis.

Meil kasutatavasse radarsüsteemi kuulub ka seade oma ja võõra lennuvahendi tuvastamiseks. Radar GM 403 on mobiilne, ta on kiiresti kokku pandav ning kiiresti töökorda seatav. Nüüdisaegsel tehnoloogial põhinev radar on ka väga keskkonnasõbralik.

Muhu radarpost avati eelmise aasta märtsis. Selle aasta sügisel on õhuväel plaanis avada sama tüüpi radariga varustatud Tõikamäe radarpost Otepää lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles