Teoks sai suurejooneline Liivimaa laulupidu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaksiklinnade Valga ja Valka juubeliaasta tähistamise käigus leidis laupäeval, 31. mail Valka laululaval aset Liivimaa laulupidu «Cimze kood».

Pidu pühendati Jānis Cimze 200. sünniaastapäevale. Osales 65 koori nii Eestist kui Lätist ligikaudu 2000 lauljaga. Esmaettekandena kõlas Renè Eespere oratoorium «Ante Lucem», mille esitasid Eesti Rahvusmeeskoor, Eesti Kaitseväe orkester, rahvusooperi Estonia solist Renè Soom ja Läti rahvusooperi solist Ilona Bagele.

Laulupeo avasid Valka kihelkonnaduuma esimees Vents Armands Krauklis ja Valga linnapea Kalev Härk, kes oma kõnes rõhutasid Valga-Valka ühtsust.

«Eestil ja Lätil on palju ühiseid tegureid, mille üle rõõmu tunda. Täna on siin kolm olulist asja kokku saanud. Esiteks meie kaksiklinn Valga-Valka,» rääkis linnapea Kalev Härk. «Teine meile oluline sõna on kindlasti Liivimaa. Liivimaas on säilitatud Eesti ja Läti kultuurilugu. Kolmandaks on meil Jānis Cimze. Mees, kes andis võtme teistele meestele ja naistele, kes hiljem avasid tee meie vabadusele nii Eestis kui Lätis. Just temast sai alguse kogu meie laulu- ja tantsupeo kultuur.»

Esmaettekandele tuli ka luuletaja Jānis Petersi luuletsükkel «Cimzes stunda» («Cimze tund»), millele on muusika kirjutanud silmapaistvad Läti heliloojad Raimonds Pauls, Selga Mence ja Mārtiņš Brauns. Selle esitas laulu- ja tantsupeo Suure muusikaauhinna võitnud Läti Kultuuriakadeemia segakoor Sõla.

Tegemist oli toreda peoga, mida tuldi kuulama-vaatama nii kaksiklinna mõlemalt poolelt ja nende ümbrusest, kui paljudest muudest paikadest.

Korraldajate suurima apsuna tuleks aga ära märkida välja reklaamitud võimas vee- ja tule-show. Seda küll näidati, kuid alles siis, kui enamik külastajatest juba lahkunud oli ning lava juurde oli jäänud vaid sadakond inimest.

Paraku ei edastatud kohalolijatele infot selle kohta, et suurem vaatemäng alles ees on ning kuna kontserdi finaali ajalgi vee- ja tulemängu jälgida sai, ei osanud enamik publikust kahtlusatadagi, et ühispeo rosin alles ees on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles