Selgus mastide tarnija

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgusti. Foto on illustreeriv.
Tänavavalgusti. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) kuulutas seitsme linna – sealhulgas Valga – tänavavalgustuse esimese materjalihanke võitjaks ASi Esvika Elekter, kes varustab projekti ligi 6500 masti ja masti vundamendiga.

Seitsmest osast koosnevasse materjalihankesse esitati kokku kuus pakkumust. Esvika Elektri pakkumuste eeldatav kogumaksumus on 1,06 miljonit eurot. Kui vaidlustusi ei tule, sõlmitakse võitjaga leping kahe nädala pärast.

Käimas on veel teine materjalihange, millega otsitakse valgustusprojektis LED-valgustite ja juhtimissüsteemi pakkujaid. Järgmisena kuulutatakse välja omanikujärelevalve- ja insenerihange. Sellele järgneb seitse ehitushanget, kus otsitakse igasse projektiga seotud linna tööde teostajaid.

Kui kõik läheb plaanikohaselt, algavad tänavavalgustuse ehitused augusti lõpus. Ehitustööde kestuseks koos lõpliku häälestamisega on planeeritud aasta.

«Ehituse algus on viibinud eelkõige projekteerimishanke vaidlustuse tõttu rahandusministeeriumi vaidlustuskomisjonis, mis peatas tegevuse umbes kaheks kuuks,» rääkis tänavavalgustuse projektijuht Tõnis Kurrik. Ta lisas, et arvestada tuleb ka talveperioodiga, mil kaablite paigaldamine maasse on keeruline.

«Oleme palunud tööde rahastajalt Austria Vabariigilt tähtaja pikendamist, kuna eesmärk on projekt kvaliteetselt ära teha,» ütles ta.

KIK alustas linnade tänavavalgustuse programmi ettevalmistamist 2012. aasta septembris. Selle käigus saavad Valga, Haapsalu, Jõhvi, Keila, Paide, Kuressaare ja Võru energiasäästliku tänavavalgustuse terviklahenduse. Kokku vahetatakse linnades välja ligi 11 000 iganenud valgustit uute, LED-valgustite vastu. Projekti rahastatakse rohelisest investeerimisskeemist CO2 kvoodimüügi tulu eest Austriale Vabariigile.

Programmi eesmärk on luua Eesti linnadesse tänapäeva parimaid tehnoloogilisi võimalusi kasutav, kvaliteetne, nutikas ja samas säästlik välisvalgustuse lahendus. Laiem eesmärk on vähendada fossiilsete kütuste tarbimisest tulenevat CO2 heitmete hulka. Arvutuste kohaselt on kokkuhoid vähemalt 24 000 tonni CO2 aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles