Konkursi võitja tegi võidutööd auga

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö autor Gea Sibola Hansen.
Töö autor Gea Sibola Hansen. Foto: Monika Otrokova

Otepää vallavalitsus koostöös riigikantseleiga korraldas Eesti lipulugu tutvustava bareljeefi ideekonkursi. 4. juunil, Eesti lipu õnnistamise 130. aastapäeval, kuulutati Kirikumõisas välja võidutöö autor, kes on skulptor Gea Sibola Hansen.

Teise koha pälvis skulptor Vergo Vernik. Konkursižürii otsustas anda võidutööle auhinnaks 3000 eurot, teine koht sai 2000 eurot, andis teada Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

Võidutöö kujutab kahte bareljeefi, millel on kujutatud taasiseseisvumise aegset ärkamisaega ja traditsioonilist lipu toomist hobuvankril. Tööd on plaanis teostada selle aasta jooksul, töid rahastab riigikantselei ja Otepää vallavalitsus.

Võidutöö autor Gea Sibola Hansen ütles, et konkursist osa võtma ajendas teda Eesti lipu teema. «See on tähtis teema, tegin seda auga. Olen tänulik, et minu töö välja valiti. Töös olevad motiivid tulidki kuidagi iseenesest – taasiseseisvumisega seoses meenusid mulle endale tudengiaja ärkamisaja laulud ning lipu toomine Otepääle hobuvankril on väga jõuline motiiv,» rääkis töö autor.

1935. aastal avati Otepää kiriku lääneseinal skulptor Voldemar Melliku loodud Eesti lipulugu tutvustavad bareljeefid. Need hävitati 1950. aastal, need taastas skulptor Mati Varik ja bareljeefid taasavati 1989. aastal. Selleks et rahvuslipu pühitsemist väärikalt tähistada ja paremini lipulugu välja tuua, otsustas Otepää vald koostöös partneritega jätkata Eesti lipuloo tutvustamist Otepää Maarja kiriku juures ning algatada ideekonkursi.

Konkursižürii koosseisu kuulusid Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti kujurite ühenduse, Eesti lipu seltsi, muinsuskaitseameti, Eesti Evangeelse Luteri Kiriku, Otepää koguduse, riigikantselei ja Otepää valla esindajad. Žürii esimees oli Eesti üliõpilaste seltsi esindajana Tõnis Lukas.

Lisaks Otepää kiriku seintel olevatele bareljeefidele on Otepää pastoraadis Eesti lipu tuba, mida on plaanis koostöös partneritega välja arendada Eesti lipu keskuseks, et Eesti lipulugu oleks väärikalt eksponeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles