Valgamaa inimesed teenivad kõige vähem

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Palgatöötaja kuu keskmine brutotulu oli Eestis 2013. aastal 900 eurot, teatas statistikaamet. Võrreldes 2012. aastaga kasvas kuu keskmine brutotulu kõigis maakondades.

Eesti keskmisest kõrgemat brutotulu teeniti Harju ja Tartu maakonnas, kõige madalamat tulu Valga maakonnas (746 eurot). Viimastel aastatel on kõrgeima brutotuluga Harju maakonna näitaja püsinud Eesti keskmisest veidi üle 10% kõrgem ja madalaima brutotuluga Valga maakonna näitaja Eesti keskmisest umbes 15% madalam.

Linnade ja valdade võrdluses teenisid suurimat tulu Harju maakonna palgatöötajad. Kõige suuremat brutotulu teeniti Viimsi vallas (1293 eurot) ning kõige väiksemat Kallaste linnas ja Peipsiääre vallas (kummaski veidi üle 630 euro).

Viimastel aastatel on vahe suurima ja väikseima brutotuluga omavalitsusüksuse vahel vähenenud. Kui 2012. aastal oli see 55%, siis 2013. aastal 51%. Tallinnas oli palgatöötaja kuu keskmine brutotulu 985 eurot.

Kokku oli 2013. aastal 509 323 brutotulu saajat, varasema aastaga võrreldes kasvas nende arv 4600 inimese võrra. Kasv tuli peamiselt 63aastaste ja vanemate tulusaajate hulga suurenemisest 6%. Tulusaajate arv kasvas enim Harju maakonnas, järgnesid Tartu ja Ida-Viru maakond. Tulusaajate arv kahanes Järva, Saare, Lääne ja Lääne-Viru maakonnas.

Analüüsi alus on maksu- ja tolliameti andmed seisuga 31. märts 2014. Palgatöötaja kuu keskmine brutotulu on saadud, jagades kuu keskmine väljamaksete summa kuu keskmise väljamaksete saajate arvuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles