Paraad tõi massid kohale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraad Valgas
Võidupüha paraad Valgas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna keskpäeval Valgas peetud võidupüha paraad meelitas kohale pealtvaatajaid nii kaugemalt kui lähemalt. Kõige kaugemad külalised olid paraadi uudistama tulnud Kanadast. Kohalikud nautisid aga Eesti riigi pidu oma koduõuel.

Põline valgalane Vello ütles, et Valga linn pole usutavasti nii palju rahvast kunagi varem näinud: "Mäletan neid paraade, kui olid veel punased lipud. See oli kõigist üks võimsamaid."

Päikseline ilm oli Kesk tänava äärde toonud tõepoolest sadu silmapaare. Oli nii vanemaid väikeste lastega kui ka sõjaveterane. Pealtvaatajatele tekitas probleeme pigem sobiva vaatekoha leidmine. Piirdeaedade äärne ja kultuurikeskuse esine kõrgendik kujunesid kõige populaarsemateks vaatepunktideks.

Halvema positsiooni valinud kasutasid alternatiivset taktikat, jälgides paraadi otseülekannet oma nutiseadme vahendusel. Tuju see kellelgi ei rikkunud, sest ilmataat soosis seekord korraldajaid. Veekraanid keerati lahti täpselt sel hetkel, kui sõdurid hakkasid Läti poole sammuma, aga siis juba korralikult. Kurakülast pärit Vello kommenteeris muiates: "Lätlasi vanajumal miskipärast ei salli."

Pille Tõllistest tuli kohale just seepärast, et seekord polnud kaugele vaja sõita: "Hea, kui tuuakse paraad siiakanti. Varem pole ma paraadidel käinud ja ilmselt poleks ka seekord läinud, kui see oleks mujal toimunud." Pille oli üks neist vanematest, kelle poeg rivis seisis. Uhketele lastevanematele lisaks liikus rahva seas ringi hulganisti kaitseliitlasi, kelle malev Valga paraadil ei osalenud.

Kõige eksootilisemad paraadi jälgijad tulid aga Kanadast, kes ühendasid laulupeol osalemise võiduparaadiga. Eesti juurtega Kaile jättis paraad väga sümpaatse mulje. Korraldajatele jagus külastajatel üksnes kiidusõnu. Tõdeti, et Valga linnapilt on paraadi vääriline ning Kesk tänava allee on justkui selliste pidulike tseremooniate jaoks loodud.

Külastajad olid kõik veendunud, et Eesti riik on hästi kaitstud, millest andis tunnistust liitlaste kohalolek. Tänavatel võis näha mitme riigi sümboolikaga ametiautosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles