Märdi talu peremees Anti Kulasalu: jään oma liistude juurde

, Valgamaalase ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märdi talu kasvatab vilja 270 hektaril, millest omandis on 110 hektarit, ülejäänu renditud. Peremees Anti Kulasalu loodab oma odrapõllult vihmadest hoolimata päris head saaki
Märdi talu kasvatab vilja 270 hektaril, millest omandis on 110 hektarit, ülejäänu renditud. Peremees Anti Kulasalu loodab oma odrapõllult vihmadest hoolimata päris head saaki Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ilmataat paneb sel aastal ka põllumehe närvid proovile. Palupera valla taluniku Anti Kulasalu meelest ongi ilmaolud praegu kriitilise punktis: kui muutub, on kõik korras; kui vihmasadu jätkub, on kuri karjas.

Teisipäeva keskpäeval alustasime fotograafiga sõitu Neerutisse, kus juba üle paarikümne aasta peab oma esivanemate maadel talu Anti Kulasalu. Vihma kallas nagu ämbrist ning kuplitel ja orgudes vonkleval kruusateel oli vett täis aukude vahel manööverdades päris ekstreemne sõita.
Peremees Anti Kulasalu ootas meid oma maja trepil, kõrval eakas koduvalvur, kes külaliste suunas uudistavaid pilke heitis. Haugatuse vääriliseks ta meid siiski ei pidanud. Pärast tutvumist võtsime istet kenas kaminasaalis, kus seintel ilutsesid mehe jahitrofeed: ilvesetopis, põdra- ja kitsenahad.


Põllumees ootab kuivemat ilma
Küsimusele, mida põllumees vihmasest ilmast ka arvab, vastas ta, et veel pole väga hullu. «Vaatasin pikemaid ilmaprognoose ja varsti lubatakse ikka kuivemat ja ilusamat ilma ka. Eks see kriitiline hetk ongi käes. Kui sadu  jätkub, hakkab oder savisel maal kollakaks minema. Liialt märg ilm hakkab mõjutama saagikust ja vilja  kvaliteeti,» rääkis mees.
Tema sõnul võib kestev vihmaperiood ka rapsile mõju avaldada, tekib hallitus ja mädanik. Ega ka kartulile pikk sadu head tee – lehemädanik hakkab kimbutama. Taluniku sõnul on tugev vihm, tuul ja rahehood kohati tema põldudel teravilja maha löönud. «Õnneks pole väga lamandunud, saab kombainiga koristada küll. Kui vihma veel pikalt sajab, on pahasti.» Et sügisel korralikku saaki saada, ootab põllumees pikisilmi kuivemat ja soojemat ilma.
Elupõline Neeruti küla elanik, 48aastane Anti Kulasalu on kogu elu põllumeheametit pidanud.
«Oma isa jälgedes läksin õppima Helme kutsekooli traktoristiks ning töötasin kolhoosis kuni selle likvideerimiseni traktoristi ja kombainerina. Aastaid olin sotsialistliku võistluse eesrindlane. Et silma paista, tuli  kolhoosi ajal kõvasti tööd rabada, hooajatöödel polnud öö ja päeva vahet. Tolleaegset tehnikat ei saa praegusega võrrelda. Nüüd on traktori- või kombainikabiinis lust istuda – mugav, soe ja puhas ning ka tervislikum,» rääkis Kulasalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles