Piirang avalikus kohas napsitamisele lõdvenes

Dagny Viks
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirlinna elanikel tasuks siiski jääda tähelepanelikuks. Kui Valgas võib janune vähemalt praegu soovi korral pargis või tänaval napsitada, siis lõunanaabrite lätlaste seadused on hoopis karmimad.
foto: arvo meeks
Piirlinna elanikel tasuks siiski jääda tähelepanelikuks. Kui Valgas võib janune vähemalt praegu soovi korral pargis või tänaval napsitada, siis lõunanaabrite lätlaste seadused on hoopis karmimad. foto: arvo meeks Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi piirangud alkoholi tarbimisele avalikes kohtades on juuli algusest lõdvemad, võib kohalik võim oma äranägemisel nii mõneski paigas vägijookide pruukimise siiski keelata. Uuele seadusele on nii poolt- kui vastuhääli.

Valgas Pedeli puhkealal suveilma nautinud Ülle Mägi oli uudisega kursis. Naise sõnul tema elu sellest kuidagi ei muutu, teda see otseselt ei puuduta ja avalikes kohtades alkoholi tarbimine teda väga ei häiri. Küll aga lisas ta, et laste juuresolekul joomisesse suhtub ta taunivalt.
«Seadus on seadus. Ega midagi teha pole ja seaduse vastu me ei saa,» oli Pedeli ääres korda valvanud rannavalvuri Sulev Rätsepa esimene reaktsioon. Mehe sõnul pole ta rannas napsutajaid väga tihti täheldanud. «Mõned üksikud on olnud, aga ega nad suvitajaid oma tegevusega väga seganud ei ole,» kõneles rannavalvur.


Tülitekitajad seadustest ei hooli
Säde pargis aega veetnud ema ja poeg jäid sel teemal erinevatele seisukohtadele. Vanaproua Aino rääkis, et on linnaruumis alkoholi joomise resoluutne vastane ning märkis, et igas kohas ikka juua ei sobi. Aino poeg Aarne aga leidis, et kuigi avalikus kohas teiste häirimine on ka temale vastumeelne, siis viisaka ja sündsuse piiridesse jääva õllejoomise vastu ta ei ole.
Nii ema kui poeg aga nõustusid, et suuremat probleemi tekitavad lällavad kambad, mis elanike rahu rikuvad. «Turu ümbruses leidub selliseid palju. Ja on mingi seadus siis vastu võetud või mitte, nemad sülitavad selle peale nagunii,» arvas Aarne.
Samas pargis pingil istunud ja silmnähtavalt kangemat kraami pruukinud mehed pidasid uut seadust üldiselt heaks uudiseks.
«Eks me siin ikka võtame vahel väikese napsi,» väitis anonüümseks jääda soovinud mees. Tema kaaslane Urmas lisas, et nende elu uus seadusesäte ei mõjuta, kuna linnas inimeste silme all tuleb trimpamist nagunii harva ette. «Selleks lähme ikka põõsa taha,» lisas Urmas.
Omavalitsustele jäetud õigus piirata vägijookide tarbimist avalikes paikades ka edaspidi mõjus Urmasele üsna ärritavalt. «Mina ei saa aru, kuidas saab nii teha? Milleks neid seadusi üldse vaja on, kui iga maakond või linn teeb oma reeglid?» pahandas mees ja lisas, et sellisel viisil talitades elame justkui Ida-Ukrainas, kus eri piirkonnad oma vabariigi välja kuulutavad ja ise seadusi teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles