Katku levik ähvardab panna põntsu ekspordile

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja / Scanpix

Kui sigade katk jõuab Eestisse, on tõenäoline, et nii Euroopa Liit kui osa liikmesriike eraldi kehtestab Eestile sealiha sisseveopiirangud, mis mõjutavad eelkõige elus loomade liikumist, hoiatas Atria Eesti ASi juhatuse esimees Olle Horm.

Eestist veetakse igal aastal elusana välja umbes 100 000 nuumsiga, mis moodustab umbkaudu 20 protsenti kohapeal kasvatavatest sigadest, märkis Horm, kelle juhitav Atria Eesti kasvatab umbes 15 protsenti Eesti sigadest.

Kui haigus peaks levima farmisigadele, siis võib tootmine katkeda kuni aastaks, olenevalt sellest, kas haigus levis emise-, põrsa- või nuumsigade farmi, kirjutab Horm.

Nii Lätis, Leedus kui Poolas on juuli jooksul diagnoositud mitmeid sigade Aafrika katku juhtumeid. Seni Eestis sigade Aafrika katku diagnoositud ei ole, kuid 40 kilomeetri ulatuses Läti piirist on kehtestatud puhvertsoon.

Sellesse jäävates seakasvatusettevõtetes ja taludes teostatakse loomade veterinaarkontrolli ning keelatud on elusloomade toomine ja väljaviimine tsoonist järelevalveasutuse loata.

Puhvertsooni jäävad kõik Valgamaa vallad, Võrumaal Antsla, Mõniste, Urvaste ja Varstu vald ning Karksi vald Viljandimaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles